Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Духовний фронт: про олімпіаду «Юні знавці Біблії» і конкурс «Учитель року предметів духовно-морального спрямування-2022»

14.05.2022

На базі науково-дослідної лабораторії християнської етики, психології та педагогіки Національного університету «Острозька академія» 14 травня відбулися XІV Всеукраїнська олімпіада «Юні знавці Біблії» та XVІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Учитель року предметів духовно-морального спрямування-2022». Обидва заходи пройшли в онлайн-форматі. Загальна тема 2022 року звучала так: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться» (Мт. 5:9).

Під час відкриття учасників привітав ректор Національного університету «Острозька академія», доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник; доктор педагогічних наук, професор, керівник науково-дослідної лабораторії християнської етики, психології та педагогіки НаУОА, координатор олімпіади й конкурсу Василь Жуковський; Президент Українського Біблійного товариства Григорій Комендант; голова Острозької територіальної громади Юрій Ягодка; віцепрезидент «Східноєвропейської місії» по операціях в Європі Бартош Рибінскі та директорка Всеукраїнського благодійного фонду «Східноєвропейська гуманітарна місія» Дарія Новікова.

«Щиросердечно вітаю Вас із славнозвісної Острозької академії! Насамперед хочу сказати, що нація, яка здатна під час війни самоорганізуватися й проводити конкурси, присвячені основам моралі, є непереможною. Сьогодні українці демонструють усьому світу, що такі людські цінності як християнська мораль, патріотизм, гідність є основою, на якій формується справжня людина як творець Бога. Переконаний, що учасники олімпіади й фестивалю-конкурсу ідуть і будуть йти в авангарді формування та проповідування моральних цінностей. Хочу подякувати Василю Миколайовичу за його надзвичайне служіння Богу, людям, Острозькій академії, за той волонтерський духовний центр, який він організував, за щоденні молитви за нашу перемогу. Слава учасникам фестивалю! Слава юним знавцям Біблії! Слава Україні!»

зазначив ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.

Доктор педагогічних наук, професор, керівник науково-дослідної лабораторії християнської етики, психології та педагогіки НаУОА Василь Жуковський наголосив:

«80-й день поспіль наша славна Україна захищає свою землю від російських агресорів, а ми з вами тримаємо духовно-освітній фронт. Проводимо наші традиційні багаторічні конкурси, щоб продемонструвати впевненість у перемозі над лютим ворогом, показати вірність традиціям духовно-морального спрямування, підкреслити важливість духовно-морального виховання на біблійних цінностях, особливо у воєнний час».

Президент Українського Біблійного товариства Григорій Комендант зазначив:

«Дуже важливо, що Біблія є головною й незмінною книгою книг. Споконвіку було Слово, і Слово було в Бога, і Слово було Бог, і все через нього сталося. Нехай Господь благословить цю зустріч, всіх вчителів, професорів, викладачів, дітей, які беруть участь. Перемагайте!»

Участь у XІV Всеукраїнській олімпіаді «Юні знавці Біблії» взяли діти дошкільного віку, учні 1-11 класів закладів загальної середньої освіти, учні професійно-технічних училищ та студенти закладів вищої освіти України.

Метою олімпіади є підвищення інтересу до Біблії, виховання духовно багатої, національно свідомої особистості та залучення школярів до вивчення курсів духовно-морального спрямування.

Учасники заходу проходили тестування на знання Святого Письма, презентували творчі роботи та тлумачили відомі біблійні вірші, запропоновані членами журі.

Участь у XVІ Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Учитель року предметів духовно-морального спрямування-2022» взяли вихователі дошкільних закладів, вчителів загальноосвітніх шкіл, викладачів професійно-технічних і закладів вищої освіти України, які читають предмети духовно-морального спрямування, а саме: «Етика», «Основи християнської етики», «Християнська етика в українській культурі», «Етика: духовні засади», «Людина і світ», «Людина і суспільство», «Релігієзнавство», «Історія релігії», «Філософія релігії», «Психологія релігії» тощо.

«Основною метою конкурсу є привернення уваги українського суспільства до вихователя, вчителя, викладача, який читає предмети духовно-морального спрямування, сприяння їхньому професійному становленню, обміну досвідом, зростанню професійної майстерності»,

зазначають організатори.

Конкурсна програма фестивалю складалася з тесту на знання Святого Письма й демонстрації фрагменту уроку духовно-морального спрямування для певного класу.

«Ми вдячні кожному, хто приєднався до наших заходів. Сподіваємося, що сьогоднішня олімпіада й фестиваль-конкурс відбуватимуться й надалі завдяки нашій волі, вірі, спільним зусиллям і життям із Богом»,

підсумував Василь Жуковський.