Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася лекція «Волинь – колиска Української повстанської армії. До 80-річчя створення УПА»

12.10.2022

До 80-ї річниці створення Української повстанської армії в Національному університеті «Острозька академія» 12 жовтня відбулася відкрита онлайн-лекція доктора історичних наук, професора кафедри історії ім. проф. М. П. Ковальського, Володимира Трофимовича на тему «Волинь – колиска Української повстанської армії. До 80-річчя створення УПА».

Володимир Трофимович зауважив:

«Українська повстанська армія – не найбільше військове формування серед тих, що зійшлися в смертельному герці на українській землі, але найважливіше. Адже УПА була єдиною армією в Другій світовій війні, що її створили самі українці. Вона ставила завданням захист українців, її вояки справді виконали його попри кількісну перевагу ворогів. Від початку Українська повстанська армія проголосила основною метою створення незалежної Української держави».

Пан Володимир наголосив, що історія УПА показує, якою може бути відповідь українців на зазіхання на їхню свободу. За словами спікера, доведений до відчаю різними окупантами український народ взявся за зброю, щоб захистити себе.

Також лектор розповів про основні причини, чому Волинь стала колискою Української повстанської армії. Серед них такі:

  • вигідні географічні умови, тут розміщувалися значні лісові масиви;
  • сприятливий політичний клімат. Місцева підпільна мережа нараховувала на Волині кілька тисяч членів, а її жителі відзначалися високим рівнем національної свідомості, мали навики партизанської боротьби;
  • окупаційний режим на Волині відзначався особливою жорстокістю, кривавий терор, зокрема знищення місцевого населення і його грабунок, набули систематичного характеру. Кінець 1942 року, а особливо 1943 рік стали початком масового руху волинського селянства, спрямованого на боротьбу проти німців;
  • стратегічна мета радянського керівництва в організації партизанського руху в західних областях УРСР, зокрема на Волині, почала реалізовуватися на рубежі 1942-1943 років. Це не залишилося непоміченим оунівськими діячами.

Наприкінці лекції Володимир Трофимович зазначив, що в Острозькій академії свято шанують і плекають традиції ОУН і УПА, ґрунтовно вивчають і досліджують історію їхньої діяльності. Також, за словами пана Володимира, в аспірантурі при кафедрі історії ім. проф. М. П. Ковальського за останні 18 років написані й успішно захищені 12 кандидатських дисертацій. Ці праці присвячені або безпосередньо ОУН і УПА, або загалом самостійницькому руху, де також йдеться про ці формування. 10 із 12 дисертацій написали студенти Острозької академії. 

«Треба бачити в нашій українській історії перемоги й переможців, а також бути впевненими, що й в нинішній війні ми переможемо. Для нас дуже важливо зберегти історію про учасників й учасниць підпільного повстанського руху. Якщо вони житимуть у нашій пам’яті, то не зникнуть з історії, повернуться до нас у державу, яка буде варта їхнього подвигу; яку нам сьогодні потрібно захистити від російської навали, відбудувати; у державу, яку зможемо гордо вітати повстанським привітом «Слава Україні!»,

підсумував Володимир Трофимович.

Враженнями від зустрічі поділилася студентка 1 курсу спеціальності 035.01 Українська мова та література Валерія Немчинська:

"Бути присутньою на такій зустрічі для мене велика честь. Кожен громадянин своєї країни повинен знати її історію, плекати й вивчати. Лекція про УПА є невід'ємною частиною формування нації. Це досить цікаво, корисно й пізнавально!".