Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Академії відбулася презентація нового випуску журналу «Острозька давнина»

11.10.2022

У Національному університеті «Острозька академія» днями відбулася онлайн-презентація 7-го випуску наукового журналу «Острозька давнина». У заході взяли участь відповідальний редактор, керівник Центру вивчення спадщини князів Острозьких Ігор Тесленко, проректор з науково-педагогічної роботи Дмитро Шевчук, автори публікацій, викладачі та студенти кафедри історії ім. проф. М. П. Ковальського, співробітники Музею історії НаУОА.

Метою щорічника є популяризація та оприлюднення результатів наукових досліджень з історії Острозького князівства ХІV-ХVІІІ ст. Пріоритетні завдання журналу – публікація наукових розвідок, забезпечення оперативного та зручного доступу до них для всіх зацікавлених осіб, сприяння створенню відкритого інформаційного середовища та дискусійної платформи для взаємодії досвідчених вчених і молодих науковців.

«Журнал «Острозька давнина» вже має певну історію. Його назву вигадав усередині 1990-х перший редактор видання Ігор Мицько, який ґрунтовно досліджував минуле славнозвісної Академії і підготував монографічне видання, основу якого склала його кандидатська дисертація. Формулюючи назву часопису, вчений очевидно відштовхувався від історіографічної традиції, яка корінням сягає першої половини ХІХ ст. Перший упорядкований Ігорем Мицьком випуск «Острозької давнини» побачив світ у 1995 році. Редактор планував видати цілу серію різнотематичних томів, серед яких мала бути збірка статей, монографії про видатних постатей роду Острозьких, видання документальних джерел, матеріалів археологічних розкопок тощо. Після того, як мене запросили до Академії, був створений Центр вивчення спадщини князів Острозьких (2012) і ідея, започаткована Ігорем Мицьком, була реалізована, хай навіть у дещо іншому, журнальному форматі»,

розповів Ігор Тесленко.

Кожний випуск «Острозької давнини» поділений на тематичні рубрики «Князі на Острозі: постаті та ситуації», «Спадкоємці та слуги Острозького дому», «Академія», «Ducatus Ostrogiensis», «Документи та матеріали», «Рецензії та огляди».

Під час презентації Ігор Тесленко коротко розповів про кожну з публікацій нового випуску «Острозької давнини», а всі охочі мали можливість взяти участь в обговоренні представлених матеріалів та поставити питання.

«До видання цього випуску журналу долучилося дуже багато людей, без допомоги яких він мабуть не з’явився б. Тому дуже дякую головному редактору цього видання, ректору НаУОА Ігореві Пасічнику, Миколі Бендюку, Дмитру Шевчуку, Наталії Крушинській, Дмитру Виговському і звісно, всім авторам. Упевнений, в нас ще будуть великі наукові відкриття»,

додав Ігор Тесленко.

Наприкінці жовтня 7-й випуск журналу «Острозька давнина» вийде у друкованому форматі, а його електронна версія буде розміщена у відкритому доступі на сайті Центру вивчення спадщини кн. Острозьких.