Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Ігор Пасічник: «Ви маєте повне право пишатися собою, адже залишилися у період війни зі своїм українським університетом»

11.09.2022

У Національному університеті «Острозька академія» 11 вересня відбулася урочиста церемонія посвяти першокурсників у студенти — Інавгурація-2022. Цьогоріч здобувати освіту у першому закладі вищої освіти Східної Європи будуть понад п’ятсот юнаків і дівчат з усіх куточків України.

Святкове дійство проходило в університетському парку згідно з нормами безпеки в період воєнного стану.

«Зараз на Сході нашої держави багато молоді захищає Батьківщину від лютого ворога. Вони віддають навіть найцінніше — своє життя за те, щоб Україна була вільною, мирною і за те, щоб відбувся сьогоднішній захід тут. Дорогі першокурсники, ви маєте з потрійною силою старатися у навчанні, здобувати професійні компетентності, а після перемоги відродити Україну, про яку моє покоління мріяло, а ваше — житиме. Ви маєте повне право пишатися собою, адже залишилися у період війни зі своїм українським університетом. Це найкращий ваш патріотичний вчинок»,

зазначив у своєму привітанні ректор Національного університету «Острозька академія», професор Ігор Пасічник.

За традицією, участь у заході взяли театралізовані герої: князь Василь-Костянтин Острозький та княжна Гальшка Острозька. Серед почесних гостей — директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, доктор філологічних наук, професор, дійсний академік Академії наук України, голова Наглядової ради НаУОА, академік Острозького Академічного Братства Микола Жулинський; голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль; голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш; беззмінний протектор Національного університету «Острозька академія», член Наглядової ради НаУОА, академік Острозького Академічного Братства, кандидат економічних наук, повний кавалер ордена «За заслуги», заслужений економіст України Роман Василишин; почесний професор кафедри філософії Національного університету «Острозька академія», засновник «Науково-практичного центру інноваційних та неінвазивних технологій і профілактичної медицини» Ігор Дідковський; естонський мислитель, соціолог та суспільний діяч Юло Вооглайд; представник школи Юло Вооглайда Індрек Пааль; меценат Михайло Весельський; директор департаменту освіти і науки Рівненської обласної військової адміністрації Петро Коржевський; мер Острога Юрій Ягодка.

«У таких умовах страшної агресії, яку вчинила путінська росія проти України, ми все ж таки маємо волю, наполегливість, велику віру і творимо повноцінне життя. Саме в Острозькій академії, яка є гордістю нашої держави, українського народу, формується національна еліта — гарантія нашого руху вперед. Я хотів би побажати вам, дорогі спудеї, сили, віри і впевненості в тому, що ви творите велику справу, творите себе громадянами України — людьми, які будуть розбудовувати країну. Україна буде великою європейською державою і це багато в чому залежатиме від вас. Освіта, наука, культура — це основи кожної успішної держави. Нових вам звершень, Слава Острозькій академії, Слава Україні!»,

звернувся до першокурсників Микола Жулинський.

У присутності професорсько-викладацького складу, гостей свята першокурсники дали обіцянку спудея Острозької академії, а також отримали у подарунок першокнигу— Біблію.

«Цьогоріч мабуть усі ми зрозуміли, що навчатися потрібно не тільки з метою здобуття нових знань, а й для того, щоб бути готовим до постійних життєвих змін та випробувань. Саме тому для кожного з нас честь бути частиною університету, яким має перед собою такі важливі, але, на жаль, дуже важкі цілі — дати не лише сучасну якісну освіту, а й випустити у світ найкращих людей — вільних, мудрих, готових творити чесні спільноти. Те, що ми вчимося сьогодні - величезний крок до нашої перемоги завтра, адже Україна потребує плеяди молодої інтелігенції. Це справді сміливість та небайдужість за майбутнє нашої держави. Саме тому я хочу подякувати ректору та всій академічній спільноті за можливість вчитися, зустрічати нових людей, бачити одногрупників. І все це в режимі офлайн. Упевнена, що саме тут, в Острозькій академії, ми зможемо отримати не тільки потрібний багаж знань та вмінь, а й відшліфуємо свої людські якості. Ми вас не підведемо»,

зазначила у своїй промові першокурсниця факультету романо-германських мов Олександра Коцюк.

Обіцянку дали й викладачі, які нещодавно захистили свої дисертації. Когорта науковців Острозької академії поповнилася новими докторами й кандидатами наук.

Церемонія Інавгурації завершилася урочистим введенням першокурсників до храму науки — Національного університету «Острозька академія». Згодом першокурсники відвідали інавгураційні лекції, які прочитали для них Микола Жулинський та Юло Вооглайд.