Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Інтелектуальний фронт: про Res Publica розповів Дмитро Шевчук

11.05.2022

Національний університет «Острозька академія» в рамках Фонду гуманітарної підтримки українських університетів реалізовує безкоштовний навчальний курс «Університетська спільнота підтримки», який є продовженням і розширенням започаткованого в березні цього року проекту «Психологічна підтримка викладачів та тьюторів».

11 травня в рамках курсу відбувся семінар «Навіщо нам Res Publica?». Спікер Дмитро Шевчук – доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА.

«Із початку війни, яку веде проти України російський агресор, у нас відбувається низка проектів, спрямованих на підтримку одне одного в цих важких умовах, у яких опинилася Україна з 24 лютого. У рамках проекту «Університетська спільнота підтримки» ми проводимо лекції, семінари, тренінги, щоб спільно проговорити психологічні, світоглядні, економічні питання, зокрема створити передумови для нашого майбутнього після перемоги України. Сьогодні в нас буде філософська лекція, присвячена темі республіки»,

зазначив Дмитро Шевчук.

Під час зустрічі Дмитро Шевчук розповів про те, що таке республіка, як вона твориться, що потрібно робити, аби республіка розвивалася і стала простором, сприятливим для наших переконань, прагнень і дій.

Спікер закцентував увагу на кроках, які потрібно робити для творення республіки: реалізовувати свободу як недомінування; втілювати свою волю в законах; наслідувати чесноти й піклуватися про громадянську гідність; творити інститути, що підтримують свободу й гідність; користуватися голосом; брати участь у публічних справах (громадянський активізм); завжди захищати свою Res publica всіма силами; брати участь у створенні системи стримувань і противаг; контролювати владу; вчитися самому і вчити інших бути громадянином.

«Потрібно акцентувати значну увагу на громадянській освіті; формувати республіканський світогляд, який поширить ці ідеї серед людей так, що розуміння цих принципів дасть змогу реалізовувати їх в політичній діяльності. Ідея республіки – створити політичний простір чи спільноту, яка дозволяє дотримуватися принципів багатокультурності, толерантності, забезпечувати діалог про різні цінності, інтереси, де не буде домінування однієї системи цінностей над іншими»,

підсумував Дмитро Шевчук.

До слова, 12 травня о 15.40 відбудеться зустріч із доцентом кафедри національної безпеки та політології, кандидатом наук з державного управління, керівником Школи політичної аналітики «Поліс» Віталієм Лебедюком на тему «Ціннісні орієнтації українців». Долучайтеся за покликанням: meet.google.com/tgi-mhmg-jds

 

Читайте також: