Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Світла пам’ять Леонідові Макаровичу Кравчуку

11.05.2022

Національний університет «Острозька академія» з глибоким сумом сприйняв скорботну звістку про смерть Президента України 1991-1994 років, голови наглядової ради Національного університету «Острозька академія» Леоніда Макаровича Кравчука.

Він був нашим щирим другом, почесним академіком Острозького академічного братства. Саме 28 років тому 12 квітня Президент України Леонід Кравчук підписав Указ «Про утворення Острозького колегіуму», який сьогодні став визнаним закладом вищої освіти в Україні та за кордоном – Національним університетом «Острозька академія». За участі Леоніда Макаровича було обговорено та розглянуто перспективні плани подальшого розвитку Острозької академії як закладу, що має містоутворюючий статус та особливе значення в історії української національної освіти. Впевнені, що вони будуть реалізовані в пам’ять про Леоніда Макаровича Кравчука, ім’я якого назавжди вписане в новітню історію відродження нашого університету.

Завжди з приємністю згадуємо неодноразові візити Леоніда Кравчука до Острозької академії та блискучі виступи перед нашими спудеями та професорами. Ось цитати Леоніда Макаровича з деяких зустрічей:

«Я хочу привітати усіх, хто зібрався в цій залі, у стінах світоча нашої духовності, науки і культури. Мені надзвичайно приємно бути в Острозькій академії і відчути подих історії поряд із сьогоденням. Я щасливий, що можу доторкнутися до цієї святині. Вражений мудрістю та величністю поколінь і сучасників. Якщо народ має таку перлину, він нездоланний духовно» (10 лютого, 2009 рік)

«Я причетний до відродження цього унікального навчального закладу – перлини освіти, науки і культури. Василя-Костянтина Острозького я вважаю одним із найвидатніших постатей української історії. Носити медаль імені цього князя, видатного мецената та громадсько-політичного діяча для мене надзвичайно велика честь» (10 лютого, 2009 рік)

«Коли не почнеш іти дорогою – ти її не пройдеш, перший крок завжди треба зробити. Україна іде дорогою незалежності. Чи швидко? По-різному. Тут ми не можемо перебільшувати, проте все ж Україна як держава відбулася» (16 травня, 2013 рік)

Національний університет «Острозька академія» молиться за упокій душі Леоніда Кравчука. Вічна Йому пам’ять!

Висловлюємо щире, глибоке співчуття рідним і близьким Леоніда Макаровича, пам’ять про якого назавжди збережеться у наших серцях.