Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Ігор Осташ: «Я з першого погляду закохався в Острозьку академію»

10.11.2022

До Національного університету “Острозька академія” 10 листопада завітав Надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівані Ігор Осташ (2016-2022 рр.) у супроводі журналістки Андріани Білої та режисера Станіслава Литвинова.

Після екскурсії університетом та спілкування з ректором Острозької академії Ігорем Пасічником, пан Посол презентував факсимільне видання Мазепинського Євангелія (1708 рік) та передав книгу до наукової бібліотеки. До слова, кілька примірників Євангелія були віднайдені саме послом України Ігорем Осташем у Лівані, а з повною передмовою – у Києві, у Національній бібліотеці України імені Володимира Вернадського. У 2021 році Євангеліє було перевидане спільними зусиллями Посольства України в Лівані, колективу Бібліотеки імені Вернадського та Благодійного фонду пам’яті імені Блаженнішого Митрополита Володимира.

Під час спілкування зі спудеями Острозької академії Ігор Осташ представив документальну стрічку свого авторства “Український Ліван”, режисером якої є Станіслав Литвинов. У фільмі автор довершено зобразив поєднання української і ліванської історій в колоритному симбіозі різноманітних стилів та епох. Ігор Осташ звернувся до витоків історії, культури, релігії, архітектури з часів і місць, де колись існувала велична Римська Імперія, протягнувши лінію взаємин аж до доленосних подій сьогодення, які сколихнули світ.

“Кінозйомки тривали 26 місяців. Це масштабне історичне дослідження. Кожна сторінка у цьому фільмі – жива історія. Безліч нових розвідок сприяли багатьом відкриттям, зокрема щодо життя знаних ліванських постатей, які мали українське коріння, й українських діячів, легендарні твори яких були натхненні їх перебуванням у Лівані. Таких паралелей досить багато. Сьогодні Історія Лівану поділена на 2 частини: до вибуху 4 серпня і після нього. Ми знімали цей фільм, зокрема, в історичному місці, де майже 2 роки жив і творив Агатангел Кримський, визначний український орієнталіст, учений, ім'я якого пов’язане і з Острогом”,

розповів Ігор Осташ.

Крім цього, гості представили книгу й інтерактивний проєкт “Український Ліван” та загалом розповіли про роль культурної дипломатії.

“Дипломатія Ігоря Осташа чітко вказує на те, що саме культура є не менш важливою за політичну, енергетичну чи економічну сфери. На певні важкі процеси в міжнародних відносинах можна впливати саме культурною дипломатією. Завдяки систематичній діяльності Ігоря Осташа впродовж останніх шести років, через зміну іміджу України, Ліван справді став першою країною арабського світу, яка публічно засудила акт російської агресії проти України. Сьогодні ми бачимо, що більшість ліванських ЗМІ висловлюють абсолютну підтримку Україні”,

зауважила Андріана Біла.

Студенти поставили Ігореві Осташу низку питань щодо інформаційної та культурної політики України на міжнародному рівні, функцій дипломатії, ролі сучасних університетів у період війни тощо.

"Роль університетів сьогодні в Україні - це не тільки підготовка фахівців, а й свідомих громадян, які розбудовуватимуть свою державу. Я з першого погляду закохався в Острозьку академію і позитивно вражений цим університетом. Ваш європейський західний стиль життя кампусу мені дуже імпонує. Приємно, що сьогодні я відкрив для себе Український Оксфорд. Ви маєте чудовий шанс суттєво впливати на майбутнє України. З одного боку, вам є, чим пишатися, а з іншого - це дуже велика відповідальність. Думаю, ви з цим впораєтеся",

зазначив Ігор Осташ.

"Сьогодні я мав унікальну нагоду зустрітися з такою неймовірною людиною, як Ігор Осташ. Ми познайомилися з його командою та підняли актуальні питання культурної політики України. Це надзвичайно важливий для мене досвід, і я був приємно вражений його візитом до Острозької академії!",

ділиться враженнями студент Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Геннадій Терещенко.

"Посол — приємна і відкрита людина. Було цікаво почути його досвід і врешті зрозуміти, що всі ми можемо досягнути успіху, якщо докладемо максимум зусиль. Мені, як майбутній журналістці, хотілося б наступного разу поспілкуватись із діячами моєї сфери, однак сьогоднішнє дійство теж стало класним досвідом",

додала студентка Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Ольга Мельничук.