Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії провели онлайн-лекцію «Уроки для України через призму історії та сучасності Турецької республіки»

11.02.2022

У Національному університеті «Острозька академія» 10 лютого відбулась онлайн-лекція «Уроки для України через призму історії та сучасності Турецької республіки». Лектор - кримський громадський діяч, політолог та член громадської організації «Кримський Інститут громадянського суспільства» Рустем Аблятіфов.

Під час лекції спікер розповідав про заснування Турецької республіки, її економічний розвиток та переговори про вступ до ЄС.

«Відомо, що довгі роки Туреччина є кандидатом до членів ЄС. Офіційна заява була подана ще 1987 році, ця заява чекала до 2005 року, коли почалися офіційні перемовини між Євросоюзом та Туреччиною про вступ до Європейського Союзу. Однак, вже 17 років, як Туреччина безрезультатно проводить ці перемовини. Як зазначають деякі європейські експерти, чим більше Туреччина виконує домашні завдання, якісь умови, тим менше бажання у ЄС приєднувати її до «сім'ї європейських країн». Однак, Європа дуже плідно кооперує з Туреччиною, також діє і митний союз. Але багато хто в Європі не бажає бачити її серед європейських країн»,

розказав пан Рустем.

На лекції також говорили про можливості співпраці України із Туреччиною. 

«На мою думку, як ветерана АТО, ветерана війни, то це співпраця з військово промисловим комплексом. Ми разом можемо досягти великих показників. Наступне, все ж таки, це баланс на Чорному морі. Московія, в сьогоднішньому вигляді, є багато в чому соперником для Туреччини, і вона б не хотіла, щоб Росія домінувала в басейні Чорного моря. Ну і звичайно, ми можемо спиратися на авторитет, посередництво Туреччини, у спілкуванні з мусульманським світом»,

заявив Рустем Аблятіфов.

Після лекції своїми враженнями поділився проректор з науково-педагогічної роботи Дмитро Шевчук: 

«Ну що ж, сезон 2022 року Відкритого університету офіційно розпочато. Дякуємо, за справді дуже цікаву і повчальну лекцію для нас. Для того щоб зрозуміти, як власне українцям діяти, з кого можна брати приклад. Дякуємо пане Рустеме».