Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії написали Радіодиктант національної єдності

09.11.2022

9 листопада студенти, викладачі, представники адміністрації й ректор Національного університету «Острозька академія» приєдналися до написання Радіодиктанту національної єдності-2022.

Ректор Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник виступив із привітанням і побажав успіхів у написанні диктанту:

«Вітаю вас, мої любі спудеї, викладачі, співробітники з Днем української писемності та мови. Ви є носіями української мови, шануєте й любите її. Радіодиктант має на меті залучити більш широкі маси українців, аби й вони розмовляли українською мовою, плекали її. Філологи кажуть, що мова – це код нації, а психологи вважають мову генетичним кодом нації. Любімо, шануймо, плекаймо нашу мову й успішно пишімо всеукраїнський радіодиктант!».

Віталій Максимчук, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української мови і літератури НаУОА, привітав усіх учасників зі святом:

«Сьогодні ми вшановуємо нашу наймогутнішу зброю – українську мову. За останні декілька місяців українська нація вкотре усвідомила, що основна функція мови не комунікативна, а націєтворча. Ми зібралися, щоб використати свої знання з української мови, застосувати свою зброю на диктанті, який єднає українців й українок усього світу. Тільки разом, воюючи в тилу й на фронті, воюючи мовою, танками й ракетами, ми зможемо здолати московських окупантів. Наша сила в єдності. Стверджуйтеся, живіть і вірте в перемогу, яка обов’язково буде, бо українська мова – це мова перемоги».

Зоя Столяр, кандидатка педагогічних наук, старша викладачка кафедри української мови і літератури підсумувала:

«Уже традиційно десятиліттями поспіль ми долучаємося до написання радіодиктанту у стінах Острозької академії. Спасибі всім, хто настільки натхненно писав, перевіряв написання всіх слів, розставляв пунктуаційні знаки. Щиро сподіваємося, що з-поміж присутніх будуть переможці цьогорічного всеукраїнського радіодиктанту».

Враженнями від написання диктанту поділилися студентки 1 курсу ОПП «Германські мови та література (переклад включно), перша англійська» Анастасія Печоріна й Катерина Опейда, а також студентки 1 курсу ОПП «Початкова освіта з поглибленим вивченням англійської мови» Віолетта Войтюк й Ольга Іванюк.

«На мою думку, збереження традиції щорічного написання радіодиктанту є надзвичайно важливим в умовах війни, адже вкотре українці з усього світу єднаються в цей момент. Кожен патріот своєї країни повинен знати державну мову й національний диктант – це чудова нагода перевірити знання з української мови. Мені дуже приємно, що Острозька академія підтримує такі заходи»,

наголосила Анастасія Печоріна.

«Свято Дня української писемності та мови є особливим для нас, бо окупанти намагаються загарбати не тільки території, але й знищити нашу культуру, мову. Ми, українці, повинні прославляти, не забувати, вдосконалювати свою українську мову. Як казала Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову», тому ми повинні боронити українську мову не менше, ніж свої кордони»,

зауважила Катерина Опейда

«День української писемності та мови відіграє важливу роль в історії нашого народу. Ми маємо можливість показати унікальність, престижність, красу, солов’їність української мови, яка буде жити, допоки її вчитимуть і спілкуватимуться нею»,

додала Віолетта Войтюк.

«Вирішила долучитися до Радіодиктанту національної єдності, бо зараз, як ніколи, потрібно проявляти свою небайдужість і згуртованість. Крім того, воювати на мовному фронті так само важливо, як на полі бою»,

підсумувала Ольга Іванюк.

Написавши диктант, усі охочі можуть надіслати його на перевірку. Час для надсилання готового тексту – астрономічна доба. Текст всеукраїнського диктанту оприлюднять на сайті «Українського радіо» 10 листопада об 11:00. Паперовий лист потрібно надіслати за адресою: м.Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб дата надсилання була не пізніше 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@suspilne.media до 11:00 10 листопада. Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть.

Цьогоріч авторкою тексту є українська письменниця й режисерка, членкиня Українського ПЕНу Ірина Цілик. Читала радіодиктант народна артистка, Герой України Ада Роговцева.