Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

8 вересня – Міжнародний день грамотности

08.09.2022

У Національному університеті «Острозька академія» традиційно відзначили Міжнародний день грамотности. Зважаючи на дистанційне навчання, захід провели онлайн.

8 вересня кафедра української мови і літератури підготувала тест у форматі всім відомої гри «Перший мільйон», який перевіряє грамотність студентів. Покликання на завдання розмістили в соціальних мережах. Перейшовши за ним, усі охочі мали змогу відповісти на 6 запитань й отримати віртуальний мільйон.

Завідувач кафедри української мови і літератури, кандидат філологічних наук, доцент Віталій Максимчук зазначає, що іменник «грамотність», як і багато інших слів української мови, поступово розширює своє лексичне значення.

«Якщо раніше грамотною називали людину, яка вміє читати й писати, то тепер грамотний – це той, який володіє потрібними знаннями й уміннями з певної галузі. Тобто воїн грамотно нападає та обороняється, зберігаючи власне життя й життя своїх побратимів; лікар грамотно лікує, обираючи якісні препарати; учитель грамотно навчає, використовуючи ефективні методи й прийоми. Але всі ці процеси безпосередньо пов'язані з первісним значенням грамотности. Без уміння грамотно читати й писати не можна стати ні грамотним воїном, ні грамотним лікарем, ні грамотним учителем. Окрім того, будь-який фахівець повинен уміти грамотно спілкуватися з людьми й критично мислити, а студенти грамотно навчатися. Грамотність – це запорука успіху, бо грамотну націю не здолає жоден ворог»,

додає Віталій Максимчук.

Студентка 1 курсу ОП «Українська мова та література» Богдана Москаленко ділиться враженнями:

«Як відомо, правила створені для того, щоб їх порушувати. Проте, якщо ви дотримуєтеся цього принципу в питанні грамотности, можете створити враження неосвіченої людини, а не бунтівника. Тому грамотність – це важливо, а онлайн-гра «Перший мільйон» від катедри української мови і літератури допоможе випробувати свої сили в цій галузі знань. Вітаю всіх із Міжнародним днем грамотности!».

Студентка 1 курсу ОП «Українська мова та література» Валерія Немчинська підсумовує:

«Грамотність – це певною мірою обличчя людини. У суспільстві завжди цінують освічених людей. Збагатити знання про рідну мову всім охочим допоможе онлайн-гра «Перший мільйон». Бути грамотним – це круто!».