Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Ольга Балацька: «Вірю, буде Україна, перемога й мир – прийде весна»

08.03.2022

Зараз в Україні триває війна. Кожен прагне докласти максимум зусиль, щоб спільно йти до перемоги. Наш народ об‘єднався й демонструє небачений героїзм і силу духу. У теперішніх умовах українці показують відданість цінностям: любові до рідної землі, свободі, гідності, єдності, незламності. Тому з нагоди Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародного миру, який відзначають 8 березня, ми вирішили  поспілкуватися з доценткою кафедри цивільно-правових відносин НаУОА, кандидаткою юридичних наук, адвокаткою Ольгою Балацькою про сутність рівності, а також роль жінки в умовах сьогодення.

Пані Ольга зазначає, що українська жінка надзвичайна, красива й мужня, може і зупинити танк, і під звук автоматів, вибухів співати гімн, колихати та народжувати дитину в бомбосховищах. Жінка забезпечує продовження життя, збереження народу й загалом України, дарує любов, натхнення і гармонію у відносинах, підтримує своїх дітей, чоловіків, близьких, колег на роботі. Роль жінки є дуже важливою в сучасній ситуації: вони своєю вірою, молитвою, допомогою тримають тил, особливо під час війни. 

Що означає поняття «рівність»?

Рівність – це і філософська категорія, і правова. Варто згадати Арістотеля, який говорив, що в суспільстві існує розумна нерівність, яка потребує свого захисту в контексті справедливості. Наприклад, жінка і чоловік є неоднаковими, кожна людина в соціумі індивідуальна, тому апріорі рівності не має. Через існування такої нерівності і створюються певні правові концепції для захисту й забезпечення рівності. Відповідно до правового розуміння, рівність – це відсутність обмежень чи привілеїв для людей в однакових умовах за певними ознаками: раси, кольору, шкіри, політичних, релігійних переконань, статі, етнічного, соціального, майнового стану, місця проживання тощо.

Зараз в контексті військових дій дуже актуальний і принцип Таліона, коли говоримо не просто про рівність, а про «рівним за рівне відплатити» – тобто взаємність і подобу в діях, співмірність, адекватність, відплатність вчинків. Кожен отримує те, що повинен отримати. Це відбувається закономірно, навіть виправдовує дії під час війни.

Які можуть бути порушення рівності?

Порушення рівності – це саме дискримінація, бо ці поняття нерозривно пов’язані. Тому в нас є законодавство, зокрема Конституція України, ЗУ «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», ЗУ «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків», ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації», багато міжнародних нормативно-правових актів. Вони регулюють ці питання, визначають, що забороняється нерівне ставлення, створення обмежень чи привілеїв за певними ознаками. Наприклад, порушень не має бути під час працевлаштування, оформлення трудових відносин, зокрема в оголошеннях, заявах про вакансії не можна зазначати лише одну стать, вік, національність. Це вже пряма дискримінація.

Які зміни упродовж останніх років відбулися в українському законодавстві щодо питання рівності прав жінок? 

ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству» передбачає адміністративну й кримінальну відповідальність за вчинення домашнього насильства. У законі є перелік понять, ознак, процедур, привернуто увагу громадськості до цієї проблеми, щоб домашнє насильство не було прихованим, латентним. Це стало ефективним, бо почали розглядати справи, притягувати порушників до відповідальності: чоловіків, жінок, чи їхніх родичів. Також, створено багато громадських організацій, які працюють для забезпечення правового захисту постраждалих.

Крім цього, жінкам дозволили обирати професії, заборонені раніше. Відбулися новації в законодавстві. До ЗУ «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків» внесли зміни, які привертають увагу до стереотипів, що жінка не може обирати певні професії. Проте ми бачимо, як зараз жінки на рівні з чоловіками є здібними захисницями ЗСУ, територіальної оборони. У цьому немає проблеми, якщо й жінка здатна стати професіоналом. Це стосується будь-яких професій. 

Що необхідно сучасному суспільству, щоб права жінок були на рівні з чоловіками?

Я прихильниця лояльності, дотримання балансу й гармонії у стосунках, здорового глузду. На мою думку, потрібно менше акцентувати увагу та боротися за рівність, коли такої потреби не має, і не доходити до абсурду. Необхідно пам’ятати, що жінка й чоловік від природи різні, гендерна чутливість неминуча. Усе має відбуватися природньо. Жінка – берегиня роду, мати, джерело любові, енергії для чоловіків. Вона має достатньо мудрості дозволити чоловіку бути чоловіком, мужнім, сильним, який створює безпеку і є гідною опорою та підтримкою. Водночас ті правові ініціативи, які відбуваються задля дотримання цінностей рівності, недискримінації, протидії насильству варто й далі активувати, забезпечувати інформування суспільства. Якщо є певні прояви нерівності, потрібно про них говорити. Добре, що сьогодні є процедури й механізми боротьби з ними. 

Яка, на Вашу думку, важливість Міжнародного дня за права жінок і міжнародний мир?

Ми бачимо, скільки закликів вже було до міжнародної спільноти щодо припинення війни й цінуємо підтримку та допомогу інших країн. Ця війна підняла світ, адже в кожній європейській державі тисячі людей зібралися на мирних демонстраціях, аби підтримати Україну. Цього не було з часів Другої світової війни. Ми спостерігаємо, що усьому світові не байдужа ситуація в Україні. Але з іншої сторони, війна показує те, як нівелюються норми, закони, що право безсиле. Міжнародні інституції, організації, судові організації не можуть чи не хочуть конкретно вплинути на закриття неба, припинення військових дій, руйнації нашої країни, щоб зупинити втрати, які вже непоправні. Зараз на фронті, незважаючи на допомогу й підтримку інших держав, воюють саме українські війська за мир в усьому світі й на землі. Я всім серцем вірю в Україну, у наш незламний народ. Незабаром настане перемога, а всі санкції й зусилля в підсумку дадуть результат – знищення ворога. Вірю, буде Україна, перемога й мир – прийде весна. Слава Україні!

 

До слова, в Острозькій академії діє волонтерський центр, який займається логістикою гуманітарної допомоги. Його очолює Ольга Балацька. Вона зазначає, що основну діяльність спрямовують на підтримку Збройних Сил України, шкіл, садочків, медичних закладів, тим, хто потребує допомоги. Центр надає фінансову й гуманітарну підтримку.

 

Читайте також: