Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії стартувала сертифікатна програма «Соціальне менеджерство у середовищі ветеранів»

08.02.2022

8 лютого в Національному університеті «Острозька академія» розпочалася сертифікатна програма «Соціальне менеджерство в середовищі ветеранів». Наш університет розробив та впровадив цю сертифікатну програму у партнерстві із Комунальним закладом «Ветеранський простір» Рівненської обласної ради. «Соціальне менеджерство в середовищі ветеранів» - це комплексний міждисциплінарний освітній проект, який спрямований на різні групи осіб – ветеранів-учасників бойових дій, осіб, які працюють із середовищем ветеранів (волонтери, соціальні працівники, представники місцевого самоврядування, соціальні менеджери, голови ОТГ тощо), а також осіб, які мають на меті розвинути знання, які стосуються психологічних аспектів долання стресу, пошуку самовизначеності, застосування арт-терапії, особливостей освітнього та трудового законодавства, політичної культури тощо. Окремим блоком сертифікатної програми є світоглядна тематика, яка пов’язана із розвитком вмінь застосування критичного мислення, розуміння основ творення і функціонування громади. Учасники сертифікатної програми зможуть також ознайомитися із принципами творення, реалізації та координації соціальних проектів, а також бізнес-проектів.

«Одним із аспектів місії Острозької академії є соціальне служіння для України та українського суспільства. Тому ми відразу відгукнулися на пропозицію долучитися до розробки та реалізації сертифікатної освітньої програми для ветеранів, представників ОТГ, соціальних служб, адміністрацій, волонтерів. Сприяння людям, які захищали і захищають нашу державу на сході країни, є нашим обов’язком. Острозька академія готова запропонувати свій інтелектуальний потенціал та освітній досвід для того, щоб розвивати освітні програми для ветеранів та осіб, які працюють із ветеранським середовищем»,

зазначив Дмитро Шевчук, проректор НаУОА.

Участь в сертифікатній програмі беруть понад тридцять осіб. Цього разу учасниками є переважно представники об’єднаних територіальних громад та соціальних служб з Рівненщини. 

«Ми надзвичайно вдячні Острозькій академії, що відгукнулася на пропозицію розробити та впровадити цю сертифікатну програму. Вона зараз дуже на часі і має значні переваги, оскільки торкається різних аспектів розвитку ветеранського середовища. Я сам записався на цю сертифікатну програму і знаходжуся тут зараз як студент, готовий сумлінно навчатися»,

зазначив у вітальному слові Вадим Свириденко, Радник — уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій.

«Ми з нетерпінням очікували старту сертифікованої програми Острозької академії. Багато говорили про це і з Вадимом Свириденко, Радником-Уповноваженим Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій і з проректором Острозької академії Дмитром Шевчуком. Чи були певні побоювання? Звичайно були. Фахівці, на яких в територіальних громадах Рівненщини покладено обов'язки "соціального менеджера" мають різний життєвий досвід, різну освіту, проживають в різній місцевості - від обласного центру до села. Але їх об'єднує дуже важлива річ - допомога тим, хто захищав і захищає Україну, членам їх родин, сім'ям, у яких війна забрала батька, мати, сина чи доньку. І тепер ця програма, яку з такою віддачею і професіоналізмом створили в Острозькій академії, покликана задіяти ті людські ресурси, які дозволять бути корисними для ветеранського середовища і радіти від результатів своєї роботи. Ми почали сьогодні і я впевнена, що це старт успіху і перемоги. Також вірю, що ця програма стане інструментом вдячності, шани і допомоги ветеранам та їх родинам по всій Україні!»,

зазначила Ольга Яковлєва, директорка КЗ «Ветеранський простір» Рівненської обласної ради.

Перше заняття в рамках сертифікатної програми провела доктор психологічних наук, професор кафедри психології та педагогіки Галина Гандзілевська. Вона запропонувала учасникам тренінг «Життєве виснаження: шляхи відновлення». Цей тренінг розроблений відповідно до авторського алгоритму відновлення ресурсного потенціалу особистості. Запропоновані під час нього вправи сприяють процесу відновлення життєвих (професійних) ресурсів, формуванню життєвих (професійних) компетентностей, що відбувається в певній системі і має декілька рівнів.

«Надзвичайно було приємно працювати. Відчувалось, що учасники мотивовані, знають, чого хочуть, а найголовніше - шукають відповіді на відкриті запитання. Мені здається, дуже хороша ідея, почати з теми «Життєве виснаження: шляхи відновлення». Я прихильниця думки психологів, які стверджують, що для того , щоб допомагати іншим, для того, щоб ділитись своїми ресурсами , потрібно їх мати, і мати в надлишку. І звичайно, уміти відновлюватись, тримати баланс, бути психологічно зрілим і стійким до випробувань, тобто бути в тонусі, ресурсі. Важливо, що учасники мали можливість «на собі» спробувати дієвість запропонованих вправ, і одразу перевірити теоретичні твердження на практиці»,

зазначила Галина Гандзілевська, доктор психологічних наук, професор.

У цілому сертифікатна програма передбачає 17 занять, які будуть присвячені психологічним, світоглядним, юридичним, практичним аспектам формування стресостійкості та розвитку громад.