Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася конференція «Анатомія рашизму: ідеологія, пропаганда, постправда»

08.12.2022

У рамках навчальних дисциплін «Інформаційні війни та медіабезпека» й «Політична філософія: ідеології» 7 грудня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася студентська наукова конференція «Анатомія рашизму: ідеологія, пропаганда, постправда». Організаторами є кафедра філософії та культурного менеджменту й кафедра журналістики та PR менеджменту.

Модерували захід Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА й Михайло Іващук, викладач кафедри журналістики та PR менеджменту.

«Тематика курсів «Інформаційні війни та медіабезпека» й «Політична філософія: ідеології» близька до теми конференції, яка є актуальною зараз. Сьогодні у співпраці між журналістами й філософами спробуємо дослідити питання російської пропаганди й ідеології, формування сучасних умов постправди. Тематика конференції різнопланова, стосується філософських й інформаційних засад того, що ми називаємо рашизмом»,

зазначив Дмитро Шевчук.

Участь у конференції взяли студенти 2 й 4 курсу спеціальностей 061 Журналістика і 033 Філософія. Зокрема Анастасія Волинська, студентка 4 курсу спеціальності 061 Журналістика, презентувала тему «Що таке «ІПСО» і як Росія працює зі своєю аудиторією та поширює меседжі». Доповідачка зазначила, що ІПСО – це спеціальна інформаційно-психологічна операція, мета якої розкол суспільства, страх, паніка, залякати супротивника своєю могутністю. Анастасія Волинська підсумувала, що боротися з ІПСО можна відмежовуючи себе від російського контенту, а також стежачи за українським центром протидії дезінформації при РНБО.

Студентка 4 курсу спеціальності 061 Журналістика Олена Савкова виступила з темою «Залежна незалежна журналістика України: як в період війни працюють провідні медіа та телеканали країни». Студентка 4 курсу спеціальності 033 Філософія Аліна Крук розповіла про дегуманізацію й відмову в суб'єктності України в російській ідеології.

Студентка 2 курсу спеціальності 033 Філософія Анна Фісянчук закцентувала свою увагу на понятті «русского мира» як ідеологічного конструкту російської пропаганди. Студент 2 курсу спеціальності 033 Філософія Дмитро Баштовий розповів про «фортецю в облозі» як ідеологічний конструкт російської пропаганди. Зокрема доповідач зазначив: щоб змусити повірити в реальність «облоги», використовують поступове захоплення інформаційного поля, звинувачення колишніх супротивників у кризі, звинувачення колишньої влади у слабкості.

Докторка філософських наук, доцентка, завідувачка кафедри філософії та культурного менеджменту Марія Петрушкевич додала, що тема заходу надзвичайно цікава й актуальна:

«Доповіді, які підготували студенти і студентки, свідчать про їх вміння аналізувати інформацію, критичність, вміння робити висновки й узагальнювати. Питання пропаганди й російської ідеології, вміння розпізнати ці феномени, пояснити і таким чином знешкодити – це стратегічні речі в ситуації війни. Кожен доповідач й доповідачка зуміли вникнути у свою тему, детально дослідити її. Дякую також Дмитру Михайловичу й Михайлу Іващуку за те, що допомагають молоді тверезо мислити».

Студентка 4 курсу спеціальності 061 Журналістика Анастасія Грунтківська зазначила:

«Це мій перший досвід участі в конференції такого типу, тому трохи хвилювалася перед виступом. Але загалом конференція пройшла успішно, бо ми обговорили тему пропаганди з різноманітних аспектів. Також цікаво було почути думку не тільки своїх колег, а й студентів-філософів».

Студентка 4 курсу спеціальності 033 Філософія Аліна Крук зауважила, що рашизм розгортається, усталюється, зміцнюється кожного дня:

«Щоб зрозуміти логіку російських окупантів, ми шукаємо коріння їхньої ідеології. Яка її суть? Яка мета їхніх дій, їхніх звірств і повного знищення українського народу? На конференції ми розглянули ці й інші питання не тільки з точки зору ідеології. Цікавим було дослідження питання впливу ЗМІ. Вважаю, що така тематика зараз актуальна як ніколи».

Студентка 4 курсу спеціальності 061 Журналістика Олена Савкова додала: такі заходи надзвичайно важливі для українського студентства, особливо журналістів, бо вони протидіють пропаганді РФ, яка є одним із засобів гібридної війни. 

«Усі доповіді надзвичайно цікаві. Сподіваюсь, що Острозька академія й надалі буде організовувати такі заходи, бо в сучасних умовах – це дуже хороша можливість для студентства висловити свою точку зору й послухати колег»,

підсумувала Олена Савкова.