Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Особливості роботи Психологічної служби НаУОА

07.02.2022

У новому корпусі Національного університету «Острозька академія» розташована психологічна служба. Вона є університетською структурою та надає психологічні послуги всім студентам і працівникам академії. Керівниця відділу – Вікторія Кондратюк, практична психологиня, заступниця директора НЦ Саногенна педагогіка, викладачка, тренерка міжнародних програм «Емоційна Аптечка», «Школа для Батьків та Вихователів».

«Кожен навчальний заклад повинен мати практичного психолога. Психологічна служба Острозької академії дбає про безпеку і психічне здоров’я студентів, викладачів і співробітників. Таким чином вони можуть повністю реалізувати себе, свій потенціал і скористатися всіма можливостями університету», – каже Вікторія Кондратюк.

Основними видами діяльності психологічної служби є такі напрямки:

  • індивідуальне консультування;
  • психологічна діагностика (індивідуальна і групова);
  • групова робота соціально-психологічної спрямованості (тематика: командоутворення, формування навичок партнерського спілкування, впевненості у собі, ефективного розподілу часу (time-менеджмент, тощо));
  • групова робота особистісної спрямованості.

Пані Вікторія також акцентує увагу на функціях служби. Серед них основні – це діагностична, психоедукаційна, консультаційна, просвітницька й профілактична. 

«У березні минулого року був проведений аналіз психічних ресурсів і загального самопочуття студентів під час дистанційного навчання. Планується повторення цих досліджень і порівняння результатів. Також, ми співпрацюємо з кафедрою психології та педагогіки й Науковим Центром «Саногенної педагогіки та психології», – додає психологиня. 

Психоедукаційна функція або «психоосвіта», впроваджується з метою передачі знань про функціонування людини в різних її життєвих і соціальних умовах. Основна сфера діяльності щодо цього завдання – робота у соцмережах, де пані Вікторія поширює всю необхідну інформацію. Консультаційна функція полягає в тому, що студенти або викладачі звертаються до психологині. Вона оцінює, чи такі зустрічі повинні бути одноразовими, чи потрібно направлення до психіатра або психотерапевта. Просвітницька й профілактична функції теж є важливими. Психологічна служба стимулює задуматися про психічне здоров’я, емоції, когнітивну сферу. Також, діяльність цієї університетської структури спрямована ще й на протидію булінгу й насильству. Вікторія Кондратюк каже, що для цього проводяться різні акції й зустрічі про життєві цінності. Таким чином здійснюється профілактика небажаної поведінки, психопатології.

За словами пані Вікторії, основними питаннями під час карантину залишаються такі: криза відносин і криза почуття самотності, яка загострюється в умовах дистанційного навчання. Саме з такими проблемами до неї часто звертаються студенти й викладачі:

«У середньому я маю близько двох-трьох консультацій на день. Решта часу в мене залишається на діагностику, просвітництво, психоедукацію, на планування тренінгів тощо. На жаль, у студентів немає можливості спілкуватися, реалізувати себе повністю під час карантину. Для цього я проводжу такі заняття, як, наприклад, дискусійний клуб «Сократ», де студенти можуть висловити свою думку, поділитися рефлексіями й досвідом».

Наприкінці хочемо запропонувати вам поради від Вікторії Кондратюк, як працювати під час карантину:

«Найголовніше – потрібно дбати про свій режим, ритм, добрий сон, харчування, стиль, свої звички. Перевіряйте, чи звички є корисними, чи шкідливими. Випрацьовуйте саме хороші звички у своєму житті. Також, заохочую всіх познайомитися із собою, бо кожен має великий потенціал, не варто його не помічати. Бажаю успіху й здорового підходу в нездоровій ситуації», – підсумовує пані Вікторія.

Якщо бажаєте звернутися за консультацією, пишіть на електронну адресу: viktoriia.v.kondratiuk@oa.edu.ua

Приєднуйтеся до дискусійного клубу «Сократ» кожної середи о 17:00 в гугл-міті за кодовим словом «sokrat».

За цим покликанням psychologist_oa знайдете сторінку психологині Вікторії Кондратюк в інстаграмі, де вона розповідає про психологічну службу в Острозькій академії. 

 

Читайте також: