Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Світовий Конгрес Українців запрошує студентів Острозької академії на практику

07.02.2022

Світовий Конгрес Українців – це сучасна міжнародна координаційна надбудова українських громад діаспори. Заснована в 1967 році, зараз ця організація об’єднує понад 20 мільйонів українців з більш, ніж 60-ти країн світу. Уже понад 50 років СКУ «захищає інтереси українського народу, координує діяльність глобальної мережі діаспорних громад, а також підтримує незалежність, територіальну цілісність, національну ідентичність та економічний розвиток України».

У січні цього року студент 3 курсу Національного університету «Острозька академія», спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Назар Буров проходив практику у Світовому Конгресі Українців. Він став першим студентом з України, який стажувався в цій організації.

«Розпочав цікавитися діяльністю СКУ ще на 2 курсі. Згодом написав наукову статтю разом з науковим керівником Аллою Євгенівною Атаманенко. Оскільки, на 3 курсі запланована навчально-ознайомча практика зі спеціальності, то вирішив звернутися безпосередньо до Конгресу із проханням про проходження практики там. На другий день відповіла пані Євгенія Петрова, координаторка СКУ зі зв’язків з громадами. Вона повідомила, що в організації позитивно ставляться до моєї майбутньої практики. Було дуже приємно дізнатися, що я перший студент з України, який буде проходити такого роду стажування в СКУ. Також НаУОА і Світовий Конгрес Українців підписали договір щодо мого стажування».

Директорка Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара, докторка історичних наук, професорка Алла Атаманенко вважає ініціативу Назара Бурова хорошою:

«Дуже добре, що Назар не зупинився на теоретичному дослідженні міжнародної діяльності Світового Конгресу Українців як координаційної надбудови організацій закордонного українства, а спробував свої теоретичні напрацювання певною мірою реалізувати в практичній діяльності».

Назар Буров розповів, що під час проходження практики познайомився з прекрасними людьми, які впливають на становище України у світі, культурну дипломатію, зміну клімату, міжнародне визнання голодомору 1932-33 років, як акту геноциду проти українського народу тощо. Також, він мав можливість зсередини бачити й аналізувати, як відбуваються важливі конференції, зустрічі щодо загострення конфлікту зі сторони Росії і планування в СКУ відповідної реакції від закордонного українства.

«Одним із моїх завдань було створити базу даних Національної асамблеї Франції і Німецького Бундестагу. Переконуюся: вибрав правильну спеціальність, бо дуже приємно з кожним разом заглиблюватися у специфіку міжнародних відносин. Також, згадую, як будучи в Києві, відвідав штаб-квартиру СКУ, де мав цікаву розмову зі співробітниками за чашкою чаю. Я дуже вдячний відділу міжнародних зв’язків НаУОА за підтримку»,

додає Назар.

Докторка історичних наук, професорка Алла Атаманенко додає, що закордонні українці є потужним чинником допомоги Україні у світі. СКУ упродовж свого існування реалізовував всі можливості для підтримки українців, які протистояли радянському режиму, а з набуттям незалежності Україною всіляко сприяв її підтримці у світі.

«Наша академія й Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара багато років співпрацювали зі Світовою Науковою Радою СКУ. Представники Конгресу брали участь у міжнародних наукових конференціях, які організовуються нашим Інститутом. Тож цікавим може стати новий напрям співпраці – із залученням студентів. Під час практики Назар мав можливість певною мірою безпосередньо долучитися до роботи організації. Тому сподіваюсь, що наша співпраця із СКУ в напрямі практики та стажувань студентів може продовжитись і в майбутньому»,

додає Алла Атаманенко.

Назар наголошує, що Світовий Конгрес Українців є відмінною базою для проходження практики. За його словами, це надзвичайно потужна міжнародна неурядова організація, яка сприяє зв’язкам з Україною, визначає й вирішує потреби української громади в більше, ніж 60 країнах світу, щоб забезпечити їх подальше існування та розвиток діаспори.

«Студенти можуть на практиці застосувати отримані раніше знання, а також удосконалити свої soft та hard skills. Під час проходження практики у СКУ зацікавлений у цьому студент формує здатність діяти з позиції соціальної відповідальності, займає активну життєву й громадянську позицію, розвиває лідерські якості»,

підсумовує Назар.

Після стажування Назара Бурова, у СКУ зазначили, що охоче приймуть інших студентів Острозької академії. Якщо Ви бажаєте проходити практику у Світовому Конгресі Українців, то пишіть на електронну адресу організації: UWC@UkrainianWorldCongress.org.