Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Викладачі Острозької академії прочитали лекцію для колег з Університету Сент-Ендрюса

07.12.2022

6 грудня директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець, а також Оксана Пухонська, доктор філологічних наук, доцент кафедри української мови і літератури НаУОА провели лекцію для колег з Університету Сент-Ендрюса (Шотландія). Тема лекції – «Перформативна актуалізація пам’яті й травми в сучасній українській культурі».

Спікери порушили важливі й актуальні проблеми українського сьогодення, досліджуючи їх через концепції перформативної теорії, дослідження травми й пам’яті. Основні акценти розмови були зосереджені на Революції гідності (Майдан) й російсько-українській війні в сучасних літературних текстах і культурних практиках, які перформативно актуалізують травматичний досвід сучасного українського суспільства й реактилізують питання української ідентичності.

Максим Карповець і Оксана Пухонська вважають, що перформативність передбачає публічну увагу до суто українських питань, які «працюють» як своєрідна терапія для українського суспільства, спонукаючи до перегляду його цінностей і досвіду навіть під час війни.

Максим Карповець зазначив, що перформативність є потужним інструментом для демонстрації важливих питань української культури. 

«Йдеться не тільки про особливий вид артистичної чи соціальної діяльності, а про можливість творення нової реальності, що й відбувалося під час Майдану й Революції гідності. Скажімо, гра на фортепіано при морозі є не тільки музичним, але й соціальним, політичним і глобальним перформансом, що був одним з інструментів привернення уваги до української реальності. Сьогодні ж таких перформансів теж надзвичайно багато навіть у руслі війни (волонтерські акції, мистецькі події за кордоном, щоденні виступи президента тощо), які об’єднують український народ, тримають увагу світової спільноти й поступово наближають нашу перемогу».

Оксана Пухонська додала, що сьогодні надзвичайно важливо максимально інформувати світову спільноту про українську культуру, історію, український досвід минулого й сьогодення на різних рівнях, зокрема й на академічному. 

«Саме тому зустріч із колегами одного з провідних шотландських університетів у форматі лекції – це наш вагомий унесок у популяризацію українськості, що вкотре загрожена. Проблеми травми й пам'яті, порушені в текстах Революції гідності та російсько-української війни, що триває із 2014 року, увиразнюють те, що наше травматичне минуле не завершилося ані з розпадом СРСР, ні з перемогою Євромайдану. Що більше, сьогодні ми перебуваємо у війні за право національної пам'яті мати власний голос в історії світової цивілізації».