Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Історичний фронт: про збереження свідчень війни розповіла Тетяна Ковтунович

06.04.2022

6 квітня у Національному університеті «Острозька академія» відбулася лекція «Як зберегти свідчення війни». Спікерка Тетяна Ковтунович – історикиня, завідувачка сектору обліку та збереження усних джерел Українського інституту національної пам’яті, координаторка проєкту «Майдан: усна історія».

Зі вступним словом звернувся кандидат наук з державного управління, доцент кафедри журналістики та PR менеджменту НаУОА, модератор зустрічі Сергій Штурхецький:

«Пані Тетяна працювала з історією російсько-української війни, яка триває ще з 2014 року. Сьогодні вже є тисячі свідчень цих подій. Виникло питання: що науковці, журналісти, історики, небайдужі активісти, волонтери можуть зараз зробити для збору цих свідчень. Потрібно звертатися до таких фахівців, як пані Тетяна».

Тетяна Ковтунович зазначила, що Український інститут національної пам’яті почав усноісторичну практику ще з трагічних подій Революції Гідності. Вони записували історії людей, які були на Майдані. Після цього започаткували проєкт «Усна історія АТО», перейменований на «Усна історія російсько-української війни».

«Щоб усноісторичні інтерв’ю були вдалими, дуже важлива повна емпатія до тих, кого опитуємо. Людський фактор відіграє особливу роль у цьому. Ми зберігатимемо інтерв’ю, щоб у подальшому науковці досліджували цю тему, використовували матеріали. Потрібно вже зараз популяризувати записи, розповідати про війну, її жахіття й переживання. Лише через історію можна продемонструвати всі масштаби війни»,

сказала Тетяна Ковтунович.

Під час зустрічі спікерка наголосила, що перед початком роботи з усноісторичними інтерв’ю, обов’язково повинна бути підписана згода з оповідачем на опрацювання свідчень, їхнє оприлюднення, зберігання в архіві Українського інституту національної пам’яті.

Завідувач кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського НаУОА, кандидат історичних наук, доцент Микола Близняк підсумував:

«Дякую за вашу фахову програму й те, що Ви робите та надалі будете робити. Створюються нові історичні документи і джерела. Вони важливі не лише для української науки, істориків, архівістів, журналістів, але й для міжнародного контексту і юриспруденції, подальших судових справ з агресором».

До слова, Національний університет «Острозька академія» вже надає свої можливості для зберігання цифрового архіву Українського інституту національної пам’яті, залучає істориків, журналістів, фахівців з інформаційної діяльності до роботи з формування архіву усної історії російсько-української війни.