Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії реалізовують новий грантовий проєкт

05.12.2022

Упродовж листопада-грудня 2022 в Острозькій академії реалізовується грантовий проєкт, що допоможе зберегти найцінніші книжкові видання з університетських колекцій. Над ним працюють співробітники Музею історії НаУОА й Інституту дослідження української діаспори ім. проф. Любомира Винара.

Національний університет «Острозька академія» зберігає цінні книжкові колекції, які є важливою складовою української і європейської культурної спадщини. Історія формування цих зібрань теж особлива: велику частину книг університет отримав у дар із приватних колекцій меценатів, друзів і сподвижників відродження закладу. Книжкові фонди поповнювались завдяки подарункам відомих громадських діячів, науковців, громадських організацій і наукових установ не лише з України, але й із з-за кордону. 

За 28 років становлення молодого університету, його колективу вдалося сформувати багаті книжкові колекції, що налічують десятки тисяч одиниць зберігання. Серед книг, які зберігаються в Музеї історії НаУОА і в Інституті досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара є стародруки, раритетні видання, рідкісна україніка, видання українських наукових інституцій й організацій за кордоном тощо. 

Прагнучи зберегти колекції, Музей історії НаУОА та Інститут досліджень української діаспори розпочали реалізацію проєкту «Збереження та діджиталізація стародруків та рідкісних книг із колекцій Національного університету «Острозька академія». Цей проєкт отримав грантову підтримку і його фінансування здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.

Директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк зауважила, що грант від Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 є важливим.

«Це була наша давня мрія – оцифрувати колекції. Зараз це не просто мрія, а необхідність у зв’язку із ситуацією, коли всі цінні речі, музейні предмети знаходяться в постійній небезпеці. Дуже важливо вжити максимально заходів, щоб їх зберегти. Крім того, можливість оцифрування книг, які є в колекції Музею й інших колекціях університету, дозволить багатьом людям ознайомитися з ними, а дослідникам – працювати. Це важливий крок для популяризації наших колекцій».

Алла Атаманенко, директорка Науково-дослідного центру «Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара» додала:

«Цей проєкт є дуже важливим, бо книги, які зберігаються в Інституті досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара й Музеї історії НаУОА, – не просто рідкісні видання. Деякі з них збереглися в одиничних екземплярах і потребують особливого ставлення й уваги. Ми вдячні Стабілізаційному фонду культури, Гете-інституту й Міністерству закордонних справ Німеччини за можливість зберегти нашу цінну книжкову спадщину».

У рамках реалізації проєкту заплановано насамперед забезпечити необхідні кліматичні умови для зберігання друкованих видань у сховищі завдяки спеціалізованому обладнанню. Крім того, ведеться робота з виготовлення цифрових копій найцінніших книг завдяки закупленій за грантові кошти системі сканування. Оцифровані видання будуть розміщені на спеціально створеному вебресурсі. Це дозволить зберегти видання в цифровому вигляді, зробити їх доступними для широкого загалу читачів, досліджувати їх і, за потреби, тиражувати.

Ольга Шляхова, співробітниця й екскурсовод-лектор Музею історії НаУОА, комунікаційна менеджерка проєкту підсумувала:

«Наш Музей постійно шукає грантові можливості для реалізації своїх ідей. Загалом грантові пропозиції з’являється постійно і їх є чимало. У контексті наших колекцій колектив Музею шукає різного роду можливості для їх збереження, популяризації, цифровізації. Тому грантова діяльність – це один із важливих напрямків нашої роботи. Важливо, що цей проєкт ми реалізовуємо з колегами з Інституту дослідження української діаспори. Це новий досвід спільної проєктної роботи підрозділів університету».

До слова, проєкт «Збереження та діджиталізація стародруків та рідкісних книг з колекцій Національного університету «Острозька академія» є вже другим, який реалізовує Музей історії НаУОА. У 2021 році університетський музей оновив експозиції в рамках проєкту «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні», який переміг у партнерській програмі «Культура. Туризм. Регіони» Українського Культурного Фонду та Державного агентства розвитку туризму України.