Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Острозька академія виграла три проєкти Erasmus+ напрямку JeanMonnet

05.08.2022

Програма імені Жана Моне є однією з освітніх програм Європейського Союзу. Її метою є підвищення знань про Європейський Союз і принципи європейської інтеграції. Програма передбачає стимулювання викладання навчальних курсів у рамках європейських студій, проведення досліджень, а також налагодження міжкультурного діалогу.

Національний університет «Острозька академія» цьогоріч виграв три проєкти програми Erasmus+ напрямку JeanMonnet, а саме:

  • Human rights in the EU (Балацька О.Р. - автор, виконавці: Лотиш Т.В., Лебедюк В.М.);
  • Civil society in conflict resolution process: the EU experience for Ukraine (Шершньова О.В. - автор, виконавці: Якуніна К.І., Іщук С.І., Сидорук Т.В., Шевчук Д.М.);
  • Self-Regulated Studies of Hybrid Threats and European Security (Балашов Е.М. - автор, виконавці: Романов М.С., Жовтенко Т.Г.). 

Проєкти стосуються вивчення прав людини у ЄС, ролі громадянського суспільства у процесі вирішення конфліктів, саморегуляції у вивченні питань гібридних загроз і європейської безпеки.

Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА зазначає, що всі три проєкти важливі і для Острозької академії, і для України загалом. 

«Насамперед вони спрямовані на те, щоб розвивати європейські студії в нашому університеті й популяризувати європейську інтеграцію нашої країни. Як відомо, Україна цієї весни наблизилася до того, щоб стати повноправним членом ЄС. Для цього нам потрібно поширювати європейські цінності й принципи серед студентів та всіх, хто буде цільовою аудиторією наших заходів у рамках проєктів. Це є важливою складовою проєктів програми Erasmus+ імені Жана Моне. Крім того, реалізації цих проєктів дасть можливість нашим науково-педагогічним працівникам і студентам суттєво активізувати дослідження європеїстичної проблематики, а також розширити співпрацю з партнерами з країн ЄС»,

додає Дмитро Шевчук.

Ольга Балацька, доцентка кафедри цивільно-правових дисциплін Інституту права НаУОА, кандидатка юридичних наук, адвокатка розповідає про значення проєкту Human rights in the EU:

«Символічно, що грантова заявка була подана 24 лютого 2022 – у перший день повномасштабного вторгнення агресора на нашу землю й до подання Україною заяви на вступ до ЄС. Вже тоді в основі ідеї проєкту були загальнолюдські цінності й універсальні права людини, які ми розглядаємо як практично дієвий інструмент. Реалізація освітнього проєкту буде внеском у спільну перемогу України та забезпечення її рушійного місця в європейському просторі».

Олена Шершньова, кандидатка наук з державного управління, старша викладачка кафедри інформаційно-документних комунікацій НаУОА каже, що проєкт Civil society in conflict resolution process: the EU experience for Ukraine є важливим з точки зору трансляції європейських цінностей і досвіду для України.

«У наш нелегкий час активності за проєктом, а це – навчальні курси, методичні матеріали, конференції й інша діяльність із залученням широкого кола стейкхолдерів, які стають ще більш вагомими й значущими. Ми дякуємо Європейській Комісії за довіру!»,

підсумовує Олена Шершньова.

Едуард Балашов, доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА, університетський координатор програми Еразмус+ відзначив високу активність викладачів університету в процесі підготовки проєктних заявок та їхню високу якість й актуальність.

«Радію, що ми усвідомлюємо важливість євроінтеграційних процесів України і викладачі університету цьогоріч активно долучилися до підготовки проєктних заявок. Упевнений, що упродовж наступних трьох років ми успішно реалізуємо ці важливі проєкти, вивчимо європейських досвід на критично актуальну тематику і в такий спосіб виконаємо відповідні положення Стратегії інтернаціоналізації Острозької академії. Усі разом своєю професійною діяльністю наближаємо перемогу!». 

Пишаємося цією перемогою й щиро вітаємо координаторів проєктів, співавторів і виконавців, а також бажаємо успішних реалізацій проєктів!