Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії встановили пристрій громадського моніторингу якості повітря

05.08.2022

ГО “Екоклуб” разом з міжнародним проєктом “Чисте повітря для України” за підтримки чеської громадської організації “Арніка” ініціювали розвиток мережі постів громадського моніторингу повітря на Рівненщині. 

Відповідно до Меморандуму про співпрацю, 9 постів громадського моніторингу якості повітря встановили у Рівному, Острозі, а також селищі Городок (Рівненський район). 

Укінці липня такий пристрій з’явився в Острозькій академії – на території новоакадемічного корпусу.

Пост моніторингу якості повітря в Острозі “Екоклуб - 5” дозволяє всім охочим у режимі реального часу відслідковувати вміст пилу, діоксиду азоту, озону, моноксиду вуглецю, аміаку в повітрі, вологість, атмосферний тиск та погоду. Оскільки місто розташоване поруч із Хмельницькою АЕС, станція моніторингу також вимірює вміст радіації у повітрі.

Прессекретарка ГО "Екоклуб" Інна Мулявка розповіла:

“На пропозицію Екоклубу поставити станції відгукнулися 25 охочих із різних куточків області. Опрацювавши всі анкети, ми радилися з фахівцями, щоб розуміти, де краще встановити станції моніторингу, аби мати об'єктивну картину стану повітря в області. Так, вибір пав на Острог, зокрема Острозьку академію. Першочергово через хорошу локацію, яку нам запропонували для встановлення пристрою, — новоакадемічний корпус — центр міста, неподалік дороги. Ці показники відповідають технічним вимогам”.

Інна Мулявка також додала, що співпраця з Острозькою академією - це відповідальне партнерство та спільні цінності, а ще - можливість залучити студентів до активних спостережень за станом довкілля.

Пости громадського моніторингу – це сучасні інструменти моніторингу та оцінки якості повітря, які самостійно та незалежно від держави можуть встановити жителі населених пунктів. Вони дозволяють оперативно дізнаватися інформацію про стан повітря, показують достовірні дані за кількома основними забруднювальними речовинами у режимі реального часу на онлайн-карті.

Станом на 12:22 4 серпня індекс якості повітря відповідає показнику в 13 балів, що відповідає категорії “Хороший” з мінімальним впливом на здоров’я людини.

У час повномасштабної війни, коли агресор може атакувати будь-яке хімічне підприємство, об’єктивна цілодобова інформація про стан повітря - вкрай важлива, стверджує Юлія Гузій, комунікаційниця ГО “Екоклуб”. Тож перевага таких станцій у тому, що жителі населених пунктів можуть самостійно, не чекаючи повідомлень від влади, дізнаватися, чи безпечно перебувати за межами будівель. На карті “Eco City” зрозуміло та доступно вказана інформація про безпечні рівні забруднення повітря для різних груп населення.

Представниці організації також зазначили: якщо університет матиме запит, станція моніторингу може вимірювати якість повітря за додатковими показниками. Для цього додатково встановлять інші датчики монітрингу.