Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

05.06.2022

Щорічно 5 червня у світі відзначають Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день є «для Організації Об’єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії».

Університетська спільнота Острозької академії пам’ятає про Всесвітній день охорони навколишнього середовища і вважає його важливим, зокрема в контексті сьогоднішніх подій. Ми вирішили запитати в професорсько-викладацького складу і студентів Острозької академії про значення охорони навколишнього середовища.

Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА зазначив, що люди часто не задумуються про навколишнє середовище і сприймають його як даність. 

«Це спонукає бездумно споживати ресурси й не зважати на їх відновлення. Але збереження навколишнього середовища – це питання не лише сучасності, але передусім майбутнього. В Україні проблема екології загострилася ще більше після 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала відкриту агресію. Адже бачимо, як ворог руйнує промислові підприємства, що призводить до забруднення навколишнього середовища. Тому пам’ятати про збереження навколишнього середовища потрібно не один день, який цьому присвячений, а увесь час»,

додав Дмитро Шевчук.

Максим Карповець, директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент зауважив, що захист навколишнього середовища є прямим виявом піклування про себе й інших. 

«Зважаючи на негативні тенденції останніх років, наша планета все більше потерпає від людської діяльності й водночас бездіяльності. Проте не обов'язково мислити настільки масштабно про клімат, глобальне потепління, збереження рідкісних видів чи використання альтернативної енергії. Важливо в межах свого життя почати дбати про навколишнє середовище тут і тепер: сортувати сміття, економити воду й енергію, не палити сміття. На жаль, під час війни ці проблеми ще більше загострились, але потреба негайного вирішення нікуди не зникла»,

додав Максим Карповець.

Анна Гільман, кандидатка психологічних наук, старша викладачка кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА зазначила:

«Охорона навколишнього середовища – це один із спектрів втручань окремої галузі – громадського здоров’я, що має на меті не тільки попереджувати захворювання, а й впливати на якість і тривалість життя шляхом організованих зусиль суспільства. Попри базові аспекти промоції здоров’я, врахування екологічних й інших факторів довкілля, які постійно впливають на нас зовні, складає більш повну картину у сприйнятті здоров’я. Формування в населення екологічного мислення і зміщення акценту на захист довкілля є відповідальним ставленням до здоров’я на індивідуальному й груповому рівнях».

Анна Гільман підсумувала, що охорона навколишнього середовища є усвідомленим вектором підвищення контролю над здоров’ям і покращенням стану здоров’я людини й населення загалом. За словами Анни Гільман, це практично орієнтоване гасло, що є викликом у кризовому суспільстві тут і зараз.

Студентка 4 курсу спеціальності 061 Журналістика Надія Кривко каже: Всесвітній день охорони навколишнього середовища нагадує, що планета є нашим домом, який, на жаль, не розбудовується, а руйнується:

«Сьогодні про збереження природи говорити архіважливо. Ракетні обстріли завдали руйнувань фабрикам, заводам, від них постраждали природні середовища, дикі тварини. Пригадаймо лише події березня, коли увесь світ вдруге після аварії на ЧАЕС опинився перед загрозою екологічної катастрофи. Агресор ледве не спричинив повторну аварію на Чорнобилі, погрожував підірвати Запорізьку атомну електростанцію. Від ракетних ударів загинуло багато свійських тварин, деякі зоопарки й притулки були повністю знищені разом з усіма їхніми жителями. Окуповані міста, ліси – усе зараз засмічене».

Надія Кривко підсумувала, що нам доведеться відбудовувати не лише втрачені домівки, а й відновлювати природу.

Студентка 3 курсу факультету романо-германських мов Анастасія Посухова (Квіткова) наголошує:

«Люди часто забувають, що не є володарями всього й живуть у світі, де існують не лише вони. Такі дні – це прекрасний спосіб нагадати собі про це. Від чого ми зазвичай захищаємо довкілля? Від себе й наслідків своєї споживчої діяльності. Що буде, коли ми цього не робитимемо? Люди остаточно забудуть, що світ і природа страждають через них. Ми бачимо їхні часті бунти проти людей – згадаймо повені, урагани й різні хвороби. Елементарні речі (такі, як прибрати сміття після відпочинку) бережуть ресурси цього світу, адже вони вичерпні».

Здобувачка другого (магістерського) рівня вищої освіти ОП «Громадське здоров’я» Ірина Карпович додала, що охорона навколишнього середовища – це система заходів, які забезпечують раціональне використання, відновлення, примноження й збереження природних ресурсів від руйнування, забруднення та виснаження.

«Такого розуміння ми дотримуємось як студенти спеціальності громадське здоров’я. Йдеться про збереження не тільки унікальних природних комплексів, а й забезпечення екологічної безпеки, обмеження негативного впливу людської діяльності на навколишнє середовище тощо. Це є невід’ємною умовою сталого соціально-економічного розвитку України, зокрема в умовах війни. Тому вважаю, що наразі день, який сьогодні відзначають, набуває більш глибокого змісту».

Охороняти навколишнє середовище надзвичайно важливо. Ми маємо пам’ятати, що «живемо на одній планеті й забруднюючи природу, шкодимо насамперед самим собі і своїм нащадкам». Ми повинні спільними зусиллями робити довкілля чистішим, бо наше майбутнє залежить від кожного з нас!