Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Психологічний фронт: про почуття сорому та провини розповіла Оксана Матласевич

05.05.2022

Національний університет «Острозька академія» в рамках Фонду гуманітарної підтримки українських університетів реалізовує безкоштовний навчальний курс «Університетська спільнота підтримки».

5 травня в рамках курсу відбулася лекція «Почуття сорому та провини: що за ними стоїть і що робити далі?». Спікерка Оксана Матласевич – докторка психологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри психології та педагогіки НаУОА.

«Усі сучасні війни відрізняються від тих, що були колись, бо містять дуже великий психологічний компонент. Ворог використовує не тільки зброю, але й впливає на наші емоції, переживання, думки, щоб зламати нас внутрішньо, щоб ми стали безликими жертвами. Усі ці жахіття, фейки в соціальних мережах не є випадковими, це зброя, яку ворог хоче використати, аби зламати наш дух. Психологічна війна – це атака на ідентичність»,

сказала Оксана Матласевич.

Спікерка зазначила, що провина – це емоція, яка виникає в результаті незадоволення людиною вчинком, що мав негативні або неоднозначні наслідки для інших. Таке переживання близьке за своїм значенням до сорому, але провина – це про те, що людина вчинила погано, а сором – коли людина відчуває себе поганою.

«Основними варіантами у кризовій ситуації, зокрема в теперішній час, є провина через безсилля й безпорадність, тих, хто виїхав і тих, хто вижив перед загиблими»,

додала Оксана Матласевич.

Наприкінці зустрічі спікерка закцентувала увагу на алгоритмах роботи з провиною. Вона підсумувала, що інтенсивність переживання почуття провини зменшується, коли ми не уникаємо контакту з іншими людьми, спілкуємося з ними.

Враженнями поділилася студентка 4 курсу Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Надія Кривко:

«Проблема відчуття провини для мене зараз є дуже актуальною. У перші дні війни, коли я переглядала новини, то постійно відчувала сором і провину. Тоді не знала, як допомогти, чим можу бути корисною. Зараз це відчуття послабилось, але іноді воно повертається. Дуже дякую Оксані Володимирівні за цікаву й корисну лекцію, яка допомогла мені трохи розібратися в собі, подивитися на цю проблему з інших ракурсів, побачити її наукове обґрунтування. Дуже вдячна Острозькій академії за подібні заходи зараз, у період війни, коли нам особливо потрібне емоційне розвантаження».

До слова, 6 травня о 15.40 відбудеться зустріч із юрисконсультом НаУОА Тетяною Лотиш на тему «Допомоги внутрішньо переміщеним особам». Долучайтеся за покликанням: meet.google.com/mko-mrwt-hes

 

Читайте також: