Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Про російський мілітаризм у контексті політичної культури розповів випускник Острозької академії Іван Валюшко

04.11.2022

4 листопада для студентів спеціальності 052 Політологія в рамках навчального курсу «Політична культура» відбулась публічна лекція на тему «Російський мілітаризм: продукт політичного режиму чи риса «глибинного народу»?». Запрошеним спікером став випускник спеціальності 052 Політологія, провідний експерт Національного інституту стратегічних досліджень, автор багатьох публікацій із російської проблематики Іван Валюшко.

Модерував захід Сергій Кардаш, викладач кафедри національної безпеки та політології.

Під час виступу спікер зосередив увагу на питанні культу особи російського президента, культурі політичного протесту й церкві, як інституту масового упокорення російського суспільства.

На початку Іван Валюшко розповів, як проходив політичний шлях в. путіна, описав етапи становлення і зміцнення його влади в росії:

«У 2012 році почалось утвердження думки, що завдяки його (прим. путіна) менеджерському таланту росія зможе за 10 років стати членом клубу найуспішніших країн. Минуло 10 років і ми можемо побачити, що все сталось із точністю до навпаки. Проте росіяни, як бачимо, цього не знають».

Темі особливості політичної культури росіян приділялось особливе значення. Цікавим у цьому контексті була теза про протестні настрої росіян і їхнє ставлення до самого явища протестів.

«Протест є настільки вимушеним, що росіяни його соромляться. Покладати надії на «бунт» росіян – це щось нереалістичне»,

наголосив експерт.

Іван Валюшко додав:

«Важливу роль у ментальній системі сприйняттів російського суспільства відіграла й відіграє церква. РПЦ є найбільшою релігійною організацією росії та за рівнем довіри вона поступається лише президенту й силовим структурам».

Розгляд різних сфер суспільного життя є важливим елементом вивчення причин становлення тієї політичної культури, яку має російське суспільство. Також порушення цієї теми ще раз закцентувало увагу на політичному забарвленні церкви в росії.

Під час лекції студенти мали змогу поставити запитання лектору. Зокрема Віктор Шолудько, студент 4 курсу спеціальності 052 Політологія, запитав про важливість сприйняття висловлювань політичних акторів росії, які не сприймаються серйозно, зокрема висловлювання мєдвєдєва.

Іван Валюшко відповів, що це питання має дві сторони медалі. Перша стосується того, що ці висловлювання не завжди є адекватним відображенням політики росії. З іншої сторони цілком можливо, що ця особа висловлює ті сентенції, які не може висловити політична верхівка офіційно.