Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Енциклопедію «Острозька академія» презентували в Обласному науковому ліцеї

04.10.2022

4 жовтня 2022 року в Обласному науковому ліцеї м. Рівне відбулася презентація енциклопедичного видання «Острозька академія: історія та сучасність культурно-освітнього осередку», а також науковий семінар «Острозьке князівство». Ці заходи були проведені для ліцеїстів, які навчаються в класах історичного профілю, проректор з науково-педагогічної роботи НаУОА проф. Дмитро Шевчук та керівник Арт-кластеру Острозької академії Микола Бендюк. Під час семінару було представлено найвизначніші події з історії Острога та Острозької академії, а також найвизначніші постаті Острозького культурного-освітнього осередку кінця 16 – початку 17 століття. 

«Науковий семінар і презентація енциклопедії спрямовані були популяризувати серед молоді тематику Острогіани. В Острозької академії та Обласного наукового ліцею м. Рівного давно склалися партнерські стосунки в плані проведення наукових заходів для ліцеїстів та вчителів, участі в наукових конференціях, проведення профорієнтаційної роботи. Тематика Острогіани надзвичайно актуальна для нашого краю, тож під час семінару було окреслено можливості долучення ліцеїстів до дослідження спадщини князів Острозьких»,

зазначив проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Дмитро Шевчук.

«Ми живемо на території, яка більше 300 років належала князям Острозьким, і це не лише Рівненська область, це більшість історичної Волині. Але місцеве населення майже не знає своєї регіональної історії. В їхньому розумінні була давньоруська держава, а потім вже козацтво. Добре що хоча б період УНР та УПА більш менш відомі. Звісно що в школах вчать історію і ранньомодерного часу, але не в достатньому обсязі. Тому поїздки з презентаціями та ознайомлювальними лекціями варто й надалі продовжувати. І це стосується не лише дітей в школах, а також і дорослих. Треба відмітити що запит на таке є. Як приклад може бути презентація в Обласному науковому ліцеї м. Рівне»,

зазначив керівник Арт-кластеру Острозької академії Микола Бендюк.

До слова, енциклопедичне видання «Острозька академія: історія та сучасність культурно-освітнього осередку» було видане з нагоди 25-ї річниці відродження Острозької академії. У виданні вміщено статті та матеріали, які стосуються історії та сучасності академії, її культурного контексту, а також історіографії, історичної пам’яті та процесу відродження першого вищого навчального закладу на теренах Східної Європи.