Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Заради добра

04.10.2022

У Національному університеті «Острозька академія» функціює юридична клініка «Pro bono», яка вже понад 20 років надає безкоштовну правову допомогу.

Юридична клініка «Pro bono» (від лат. – «заради добра») – це спільний проєкт Благодійного Фонду «Правничі ініціативи» і Національного університету «Острозька академія». Сьогодні юридична клініка є структурним підрозділом університету та діє відповідно до Закону України «Про вищу освіту» та Типового положення про юридичну клініку закладу вищої освіти України. «Pro bono» є однією з найперших клінік в Україні, адже створена ще у 2000 році. Майже від початку свого створення і дотепер клініка займає одну з лідерських позицій серед юридичних клінік України.

Як розповідає керівниця клініки Анна Кубан, «Pro bono» – це передусім база для практичної підготовки майбутніх юристів. Студенти-волонтери, які працюють у юридичній клініці є консультантами, адже вони безпосередньо надають правову допомогу людям, які її потребують. Із 2019 року в юридичній клініці запроваджено унікальну менторську програму: випускники та випускниці юридичної клініки призначаються менторами відповідних груп і супроводжують їх діяльність під час підготовки консультацій. Наразі в «Pro Bono» є 10 менторів. Правові консультації надаються з питань цивільного, земельного, сімейного, спадкового, житлового, трудового та адміністративного права, права соціального забезпечення, надається допомога ветеранам та споживачам фінансових послуг. Юридична клініка не консультує в кримінальних та господарських справах. У середньому впродовж навчального року юридична клініка надає близько 50 письмових юридичних консультацій.

Окрім юридичного консультування, іншим важливим елементом роботи юридичної клініки є правопросвітня робота. Зокрема, волонтери працюють над підвищенням рівня правової свідомості населення, реалізуючи програму практичного «живого» права «Street Law». Програма полягає у розробці та проведенні консультантами клініки уроків із актуальних юридичних питань для школярів загальноосвітніх закладів Рівненської, Волинської та Хмельницької областей. Із моменту створення Бюро правової допомоги, як структурного підрозділу Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, – юридична клініка також співпрацює з цим органом в системі державної юстиції в частині проведення спільних правопросвітніх заходів та взаємного скерування заявників, залежно від специфіки звернення.

Також правові роз’яснення із найбільш актуальних питань публікуються у місцевих друкованих засобах масової інформації, на різноманітних порталах та інших Інтернет-ресурсах. Так, упродовж своєї діяльності юридична клініка «Pro bono» співпрацювала з такими інформаційними платформами як Освіта.ua та Правовий простір, надаючи відповіді на правові запитання, що надходили від користувачів цих ресурсів. Також юридичні консультації розміщувалися на Форумі юридичних клінік України.

Нагадаємо, що саме на базі юридичної клініки «Pro bono» Національного університету «Острозька академія» у 2005 році було вперше проведено всеукраїнські змагання з Інтерв’ювання та консультування клієнтів (тепер – консультування клієнтів). Ці змагання є попереднім раундом для участі у міжнародному рівні Змагань з консультування клієнтів ім. Брауна-Мостена. Консультанти юридичної клініки були неодноразовими переможцями національного раунду та представляли Україну на міжнародному рівні (Кардіф, Уельс, 2006 р.; Бангалор, Індія, 2008 р.; Лас Вегас, Невада, США, 2009 р.; Маастрихт, Нідерланди, 2011 р. та 2018 р.). Після деякої перерви, Всеукраїнські змагання, які сьогодні мають назву «Національна Олімпіада юридичних клінік України з консультування клієнтів», були відновлені, і з 2015 року знову регулярно відбуваються на базі Острозької академії.

У травні 2017 року волонтери юридичної клініки долучилися до однієї із мережі акцій «Відкритий діалог: Європейські цінності», які вже тривалий час організовуються Літературною громадською спільнотою «СТАН» в різних містах України.

Також доволі унікальним є досвід юридичної клініки «Pro bono» щодо співпраці із Всеукраїнською ГО Європейська асоціація студентів права – України (ELSA- Україна). У рамках програми міжнародних обмінів ELSA-Україна – STEP (Students Trainee Exchange Programme), юридична клініка прийняла більше десяти іноземних стажерів з Німеччини, Білорусі, Угорщини, Сполучених Штатів Америки та Чехії.

Міжнародна співпраця не обмежується програмою STEP. Наприклад, у квітні 2017 року керівниця юридичної клініки Марія Цип’ящук взяла участь із доповіддю у ХХVII Конференції юридичних клінік Польщі. Окрім того, на початку червня 2017 року відбулася перша частина міжнародного обмінного візиту між юридичними клініками Білорусі (м. Вітебськ) та юридичною клінікою «Pro bono» НаУОА. Під час цього візиту колеги із Білорусі мали змогу ознайомитися зі структурою та діяльністю українських юридичних клінік, відвідати справжнє судове засідання в місцевому суді, а також попрактикуватися під час корисних тренінгів із інтерв’ювання та консультування клієнтів.

«Юридична клініка «Pro bono» Національного університету «Острозька академія» – осередок практичного розвитку студентів-правників з індивідуальним підходом до кожного студента. Двадцять другий рік поспіль ми, разом зі студентами-консультантами та практикуючими юристами, працюємо передусім з малозабезпеченими та соціально вразливими верствами населення. Розповідаємо про право легко та доступно у закладах освіти, проводимо онлайн-консультації, публікуємо статті на актуальну тематику, перемагаємо у національних та міжнародних змаганнях, тим самим підтверджуючи якість освіти в університеті. Якщо ваша ціль отримати якісну правову послугу, то ми з радістю вам допоможемо»,

зауважує Анна Кубан.