Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Психологічний фронт: про внутрішню опору під час війни розповіла Оксана Матласевич

04.04.2022

4 квітня у Національному університеті «Острозька академія» відбувся семінар для викладачів і тьюторів «Як знайти внутрішню опору під час війни». Лекторка Оксана Матласевич – докторка психологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри психології та педагогіки.

Зі вступним словом звернулася проректорка з навчально-виховної роботи, професорка, докторка психологічних наук Руслана Каламаж:

«Ми продовжуємо нашу серію психологічної підтримки, бо зараз найкращий ресурс – це спілкування з рідними, близькими, колегами. Дякую, Оксано Володимирівно, за Вашу фаховість і силу духу, якими ділитеся з нами; що показуєте приклад, розповідаєте, де можна брати ресурси, зокрема психологічні».

Оксана Матласевич зазначила, що опора – це основа, впевненість, віра, надія, внутрішня сила, яка дає прагнення жити, розвиватися, здатність і вміння розслабитися й довіритися. 

«В умовах, яких ми зараз перебуваємо, важливо не ввійти в «життя на паузі», коли припиняємо рухатися далі. Цей стан дуже небезпечний і шкідливий для наших ресурсів, бо людина не може розвиватися й боротися. Потрібно розуміти це, аби відчувати й усвідомлювати, що відбувається. Є дві основні причини такого стану: коли людина фіксує свої думки і свідомість на минулому або на одній зі стадій проживання втрати. У важких ситуаціях дуже важливою опорою є надія. Вона дає нам ресурс, силу, енергію й обов’язково пропонує розв’язання»,

сказала Оксана Матласевич.

Під час зустрічі спікерка надала багато корисних порад, як знайти внутрішню опору під час війни. Передусім варто прожити втрату. Тоді людина починає відчувати, що може на щось вплинути. Важливо дати собі час пережити і всі емоції: проговорювати й записувати їх, якщо самостійно не вдається, звертатися за допомогою. Викладачі й тьютори мали можливість поставити уточнюючі запитання, висловити фідбек щодо лекції та застосувати медитативну техніку «Безпечне місце» для «швидкого досягнення психічної рівноваги, зняття стресу, заспокоєння, відновлення сил та життєвої енергії».

 

Читайте також: