Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Ольга Дем’янчук: «Я захоплююся своїми студентами, поважаю їх і прислуховуюся до їхньої думки»

04.02.2022

Ми продовжуємо серію інтерв’ю з викладачами Острозької академії про предмети та методи їх викладання. До вашої уваги інтерв'ю з доценткою кафедри фінансів, обліку і аудиту, докторкою економічних наук, заступницею декана з навчально-наукової роботи економічного факультету, Ольгою Дем’янчук.

Чому Ви обрали саме Острозьку академію?

У 1998 році я закінчила Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. Була економістом регіонального розвитку, соціо-економіко-географом, викладала в Острозькій ЗОШ №1 «Основи економіки» і «Соціально-економічну географію» для старшокласників, але перебувати в умовах невизначеності (на той час можливе скорочення, невиплата заробітної платні) для моєї сім’ї було нелегко, тому пішла на співбесіду до тодішнього проректора Василя Миколайовича Жуковського, а через три дні отримала схвальне рішення. Мені запропонували випробувальний термін на погодинній основі оплати праці, де я читала предмети після професорів, які приїжджали зі Львова. З 1999 року розпочала повністю працювати в університеті. Ніколи не шкодувала, що розпочала свою трудову кар’єру науковця саме в Острозькій академії.

Які дисципліни зараз викладаєте в університеті?

Викладаю «Фінанси» для трьох спеціальностей на економічному факультеті: «Фінанси, банківська справа та страхування», «Облік і оподаткування» й «Економіка». Для магістрів викладаю «Управління публічними фінансами». Це дуже важлива навчальна дисципліна, що передбачає розуміння студентами управління грошовими потоками у бюджетній сфері, місцевих бюджетах, зокрема територіальних громадах. Студенти дуже цікавляться, бо ми можемо відслідкувати будь-який грошовий потік в ТГ. Читаю і навчальну дисципліну «Міжнародні фінанси». У цьому навчальному році маю можливість викладати загальноуніверситетську дисципліну – «Фінансова обізнаність», сподіваюся, що слухачі будуть задоволені. Адже, вони зможуть дізнатися, як самостійно заощаджувати, як створити свою фінансову подушку, фінансовий резерв і коли можна відчувати себе фінансово незалежним. Для викладачів університету, у Школі освітніх інновацій, читаю блок «Фінансова грамотність».

На що орієнтуються викладачі кафедри фінансів, обліку та аудиту, навчаючи студентів? І як кафедра формує фахівців?

Усі викладачі нашої кафедри не тільки теоретики, але й практики. Ми підвищуємо кваліфікацію, проходимо тренінгові курси. Багато викладачів мають свій невеликий бізнес, тому викладання повністю практико-орієнтоване. Більшість завдань для студентів розроблено так, щоб сформувати саме практичні навички, які вони зможуть використовувати в майбутньому.

Чим Ви займаєтеся, окрім викладацької діяльності?

Паралельно займаюся консультуванням і викладанням. При Міністерстві юстиції функціонує правовий клуб «PRAVOKATOR», з яким тісно співпрацюю. Члени цього клубу надають безкоштовну правову допомогу. Там я провела декілька тренінгів із питань пенсійного забезпечення виплат і недержавного пенсійного формування своїх вкладів. Слухачі були зі всієї України і їм сподобалося. Зараз ми готуємо новий тренінг з уникнення фінансового шахрайства. 

Часто, надаю тренінгові майстер-класи з фінансової обізнаності, управління кишеньковими грошима для школярів. Ще співпрацюю з центром Гончаренка, де для дорослих слухачів Острога й територіальної громади надаю майстер-класи із захисту від фінансового шахрайства і його уникнення. Для мене надання соціальних послуг є надзвичайно важливим, адже, з радістю ділюся своїм досвідом і при цьому популяризую Острозьку академію.

Що для Вас Острозька академія?

Для мене Острозька академія – це місце, де кожний має можливість реалізувати себе й наповнюватися духовною гармонією. І першим джерелом цієї енергії є наш ректор, адже, саме те, що створено і згуртовано Ігорем Демидовичем, заслуговує великої пошани і вдячності. Острозька академія – це частинка мене, моя альма-матер, центр формування духовності та національної свідомої любові до свого міста й країни. 

Можливо, маєте побажання студентам на початку нового семестру?

Бажаю сили, терпіння, цілеспрямованості і впевненості. Не зупиняйтеся на тому, чого досягнете. Бакалаврам бажаю вже зараз обов’язково готуватися до тестів, які вони складатимуть, щоб вступити на магістратуру. Ніколи не втрачайте в себе віру й залишайтеся такими, якими ви є!

 

Читайте також: