Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Наукові видання Острозької академії презентували в Рівному

03.11.2022

З листопада в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація наукових видань Острозької академії, а також науково-популярна лекція, присвячена Острогіані. Захід для представників бібліотеки та громадськості міста провели проректор з науково-педагогічної роботи, професор Дмитро Шевчук та керівник арт-кластеру НаУОА Микола Бендюк.

На початку зустрічі Дмитро Шевчук представив найновіші наукові монографії, які протягом протягом останніх років були підготовлені та видані видавництвом НаУОА. Особливу увагу було зосереджено на енциклопедичному виданні «Острозька академія: історія та сучасність культурно-освітнього осередку». 

«Співпраця із Рівненською обласною універсальною науковою бібліотекою надзвичайно важлива для Острозької академії. Разом з тим, цей захід виразно демонструє зацікавлення історією Острозького князівства, Острозької академії та князів Острозьких. Це цілком зрозуміло, адже йдеться про славетні часи в історії нашого краю і України, які вплинули на формування нашої національної ідентичності, культури, традиції вищої освіти»,

зазначив проректор з науково-педагогічної роботи, професор Дмитро Шевчук.

Другою частиною зустрічі була науково-популярна лекція, присвячена Острогіані, яку провів керівник арт-кластеру НаУОА Микола Бендюк. Особливу увагу під час лекції було зосереджено на роду князів Острозьких, історії Острозької академії, а також побуті князів, спудеїв та місцевих мешканців Острога в кінці 16 – на початку 17 століття. 

«Ми планували розповідати передусім про енциклопедію "Острозька академія", її зміст та те, як вона готувалася до друку, але слухачі попросили зупинитися детальніше на особистостях князів Острозьких, їх оточення та середовище в якому вони проживали. Замість відведеної години ми проговорили дві і слухачі й далі готові були спілкуватися. Добре що був безпосередній контакт з аудиторією, які і доповнювили розповідь, і задавали питання»,

зазначив керівник арт-кластеру НаУОА Микола Бендюк.

Зі сторони слухачів були побажання послухати ще лекції, в яких би глибше можна було б зрозуміти побут князів Острозьких. Відтак, планується продумати формат циклу науково-популярних лекцій, які б висвітлили теми, що зацікавили рівненську публіку.

«Історія роду князів Острозьких – особлива тема, до кінця не досліджена та вимагає уточнень та фанатичної уваги. Спікерам вдалося розкрити не тільки загальну картину відомих на сьогодні наукових досліджень про знаменитий волинський рід, але й додати цікавих деталей про життя та побут українців 16 століття»,

зазначила завідувачка відділу краєзнавства Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Олена Гумінська.