Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Археологічна практика студентів Острозької академії

02.08.2022

Спудеї спеціальності 032 Історія та археологія НаУОА провели цьогорічну археологічну практику, вкотре досліджуючи місцезнаходження Свято-Вознесенського монастиря поблизу Дубна. Розкопки тут відбуваються вже четвертий польовий сезон. Цьогоріч вони організовані завдяки підтримці Державного історико-культурного заповідника м. Дубна й Громадської наукової організації «Дубенський археологічний осередок». Разом з археологами і студентами-практикантами в дослідженнях взяли участь учні і вчителі місцевих шкіл, внутрішньо переміщені особи, волонтери.

Монастир, який знаходився в урочищі на острові Дубовець, був заснований князем Василем-Костянтином Острозьким у 1592 р. Залучення до дослідницьких робіт студентів Острозької академії має й певне символічне значення, адже саме Василь-Костянтин Острозький є засновником цього першого в Україні навчального закладу вищого типу.

Група студентів ОА провела польовий сезон у натхненному дослідженні об’єкту першої половини XVII ст., а також мощеної дороги, що вела від монастиря до ставу й вірогідно слугувала також пристанню для човнів. Саме урочище Дубовець у давнину було островом і досі становить одне з найбільш красивих місць в околицях Дубна.

У ході археологічної практики студенти закріплювали методику ведення польових археологічних досліджень. Вони вчилися працювати з нівеліром під час розбивки розкопу, прокопувати культурні шари, вибирати заповнення обʼєктів, складати плани споруд, паспортизувати знахідки, проводити польову камеральну роботу матеріалів.

Серед колекції цьогорічних знахідок слід відзначити мистецько виготовлені зразки посуду першої половини XVII ст., скляні й кістяні намистини, які складали вервиці, ключ, ножиці для знімання нагару зі свічок, шпильки, монети XVII ст., гральний кістяний кубик.

Моменти виявлення археологічних знахідок були сповнені хвилювань, а робота з їх виявлення велася натхненно й сумлінно. Отож, студенти-історики ще раз показали, що вони свідомо обрали свій шлях стати фахівцями в досліджені історії України і в майбутньому, безумовно, поповнять когорти знаних науковців, які ще зроблять неабиякі відкриття. За відданість своїй справі студентів групи І-11, а також їхнього керівника практики Володимира Станіславовича Марчука було офіційно нагороджено Подякою.