Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

“Рамштайн-40” в Острозькій академії

01.06.2022

Нещодавно студенти 4 курсу групи І-41 підсумкове семінарське заняття з дисципліни “Українська політика і дипломатія ХХ-ХХI століть у вимірі особистості”, яку читає професор В. В. Трофимович, провели у формі конференції в форматі “Рамштайн-40”, на якій було обговорено питання про стратегічну підтримку України. Як відомо, 26 квітня 2022 року представники понад 40 країн зібралися в Німеччині, на авіабазі ВПС США «Рамштайн», щоб допомогти Україні перемогти у війні, розпочатій вторгненням росії, і підготувати оборонні потужності нашої держави до майбутніх викликів. На конференції студенти представляли міністрів оборони багатьох країн, які брали участь в стратегічній зустрічі Консультативної групи. Наприклад, Ірина Харлінська виконувала роль міністра оборони США Ллойда Остіна, Ілля Пявчук - міністра оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт, Хведенчук Тарас – міністра оборони України Олексія Резнікова і т. д. Частина студентів мали статус перекладачів та журналістів.

Під час конференції були розглянуті досить важливі проблеми, які стосуються в першу чергу військового фінансування та постачання озброєння Україні, а також "міністр оборони України” ознайомив колег із ситуацією на полі бою та з військовими потребами української армії.

Студенти підійшли до підготовки конференції з великим інтересом, виступи відбувалися різними мовами, а саме: англійською, турецькою, італійською та польською.

Конференція в форматі Рамштайн-40 дала можливість нам більш детальніше дізнатися про військову допомогу для України від її союзників, з’ясувати позиції країн щодо повномасштабного вторгнення росії на територію України, а також особисто відчути велику відповідальність, яка покладається на міністрів оборони різних країн світу, та проявити свої навики дипломатії та знання іноземних мов.

Під час проведення цієї конференції у студентів склалися певні думки про позицію представлених ними держав щодо України та їх військової допомоги для неї. Наприклад, Ілля Пявчук висловився так:

«На конференції в форматі Рамштайн-40 я представляв Крістін Ламбрехт, очільницю Міністерства оборони Німеччини. Як на мене, політика німців є амбівалентною: з одної сторони, вони заявляють про підтримку України, а з іншої - неохоче змінюють свої відносини з росією. Це слід пов'язувати з тим, що німецький політикум довго піддавався економічному впливу рф, а також її пропаганді. Йому тяжко перейти на рейки уявлення росії як хоч і значної регіональної сили, однак не наддержави, якою був срср. На німецький ринок росіяни активно імпортували ті ідеї, що Україна є зоною їхнього впливу , що у них велика і боєздатна армія, внаслідок чого тяжко скоригувати уявлення про рф в більш об'єктивний напрям. Це викликає у німців неквапливість, тим більше значні зміни в міжнародних відносинах завжди вносять нотку невідомості і нових ризиків. Німеччина є демократичною країною, де важливим параметром є добробут виборців, а національні інтереси в плані сталого розвитку є важливим програмним пунктом для кожної політичної сили. Страх розчаруватись в очах виборців для них є важливим. Однак зміни в уявленні картини міжнародних відносин все-таки відбуваються. Таким чином Німеччина, що хоч і є рушійною силою і найважливішим політичним актором та економічним гігантом ЄС, обережно рухається по тому шляху, який протоптують інші країни ЄС і умовного "колективного Заходу". У мене є надії, що процес усвідомлення офіційним Берліном сучасної міжнародної картини посприяє йому не тільки рухатись у так званому мейнстрімі, але й стати осердям мейнстріму».

Своєю чергою, Антоніна Углік теж висловила своє враження :

«Представляючи Міністерку оборони Канади Аніту Ананд, зрозуміла однозначність ставлення цієї країни до війни, яку розв'язала росія на території України. Уряд Канади активно підтримує нас як у військовій сфері, так і в гуманітарній. Зокрема, Канада закупила 20 тисяч артилерійських снарядів до гаубиць М777, щоб підтримати Україну. Крім того, направила нам летальне обладнання та боєприпаси на суму 7,8 мільйона доларів, скасовує мита на імпорт українських товарів тощо. Вона продовжує активно підтримувати Україну в боротьбі за її незалежність та суверенітет». 

Вже 23 травня 2022 року вдруге на авіабазі «Рамштайн» відбулася зустріч міністрів оборони понад 40 країн, де було знову обговорено питання військової допомоги Україні. В цій зустрічі участь брав також Міністр оборони України Олексій Резніков, який наголосив, що для перемоги та звільнення українських територій від російських окупантів Україні потрібне сучасне важке озброєння, а також подякував усім партнерам за військову допомогу, яку вони надають нашій державі. Ці зустрічі є дуже важливими для нашої країни, оскільки від них залежить обсяг допомоги, яку надаватимуть партнери Україні, а найголовніше - результат війни.