Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Інавгурація-2021 в Острозькій академії

31.08.2021

Урочиста церемонія посвяти першокурсників у студенти — «Інавгурація-2021» відбулася в Національному університеті «Острозька академія» тридцять першого серпня. Цьогоріч здобувати освіту в першому вищому навчальному закладі Східної Європи отримали можливість понад п’ятсот юнаків і дівчат з усіх куточків України.

Святкове дійство розпочалося з урочистого молебня у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького до початку нового навчального року.

Після цього з вітальним словом виступив ректор університету Ігор Пасічник. 

«Сьогодні найтепліші, найвагоміші, найсердечніші, найсолодші вітання вам, наші дорогі градуанти! Шановні першокурсники, ви ще не повністю усвідомлюєте, що стали спудеями найславетнішого навчального закладу України. Покликання й місія Національного університету «Острозька академія» в тому, щоб сформувати з вас справжніх громадян України, справжнього українського інтелігента»,

зазначив у своєму привітанні ректор Національного університету «Острозька академія», професор Ігор Пасічник.

За традицією, участь у заході взяли театралізовані герої: князь Василь-Костянтин Острозький і княжна Гальшка Острозька. Серед почесних гостей — Директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, доктор філологічних наук, професор, дійсний академік Академії наук України, заступник голови Наглядової ради НаУОА, академік Острозького Академічного Братства Микола Жулинський, голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук, народний депутат України Олександр Салійчук, меценат, почесний професор кафедри філософії НаУОА, засновник «Науково-практичного центру інноваційних та неінвазивних технологій і профілактичної медицини в громадському здоров’ї» в НаУОА Ігор Дідковський, грантодавець стипендії «Родовід» Олег Латушинський, хранитель архіву-музею ім. Дмитра Антоновича Української Вільної Академії наук у США, Член-кореспондент УВАН, дослідниця життя і творчості Лесі Українки Тамара Скрипка, а також міський голова Острога Юрій Ягодка.

«Я вже не пам’ятаю скільки років підряд перебуваю тут, у цьому серці української освіти, — нашій Острозькій академії. Це духовний храм, який для нас надзвичайно дорогий. Ми сьогодні бачимо, що в цьому храмі вирощується та нова молода зміна, яка так потрібна Україні. Я звертаюся до спудеїв-першокурсників з побажанням відчути цю високу відповідальність перед Україною, нашим народом і в правді формувати себе як унікальна суверенна особистість»,

звернувся до першокурсників Микола Жулинський.

Також Ігор Дідковський вручив РодовідСтипендії на оплату навчання магістранткам ОПП "Національна безпека" Ніці Федорчук та Любові Дмитрук і магістрантці ОПП "Правознавство" Іванні Українець.

У присутності професорсько-викладацького складу, гостей свята першокурсники дали обіцянку спудея Острозької академії, а також отримали в подарунок першокнигу— Біблію.

«Сьогодні в нас особливий день. Я щиро рада, що наша мрія здійснилася і ми отримали можливість навчатися в одному з найкращих університетів України. Саме тут ми здобудемо ґрунтовні знання, неоціненний досвід, зустрінемо нових друзів та станемо однією великою академічною родиною»,

зазначила у своїй промові першокурсниця факультету романо-германських мов Соломія Рудюк.

Обіцянку дали й викладачі, які минулого року захистили свої дисертації. Когорта науковців Острозької академії поповнилася дев’ятьма докторами й вісьмома кандидатами наук.

Церемонія Інавгурації завершилася урочистим введенням першокурсників до храму науки — Національного університету «Острозька академія». Після цього на першокурсників чекали інавгураційні лекції: Миколи Жулинського, доктора філологічних наук, професора, академіка НАН України, заступника голови Наглядової ради НаУОА, Почесного академіка Острозького академічного братства – «Українська інтелігенція: Рух до незалежності України»; Анастасії Хеленюк, кандидатки історичних наук, директорки Музею історії Національного університету «Острозька академія», Віталія Бондарчука, кандидата історичних наук, зберігача фондів Музею історії НаУОА, Богдана Новака, аспіранта спеціальності «Історія» НаУОА, магістра Варшавського університету програми SEW, молодшого наукового співробітника Музею історії НаУОА – «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні»; Ігоря Дідковського, мецената, почесного професора кафедри філософії та культурного менеджменту НаУОА, засновника Наукового-практичного центру інноваційних та неінвазивних технологій і практичної медицини НаУОА – «Креативна та дуальна освіта 21 століття».