Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Музей історії Острозької академії презентував оновлені експозиції для працівників туристичних фірм

30.10.2021

З нагоди 445-річчя заснування Острозької академії Музей історії НаУОА 30 жовтня презентував оновлені експозиції й інші туристичні новинки Острога для працівників туристичної галузі й туристичних агентств. Екскурсію для гостей організувала Анастасія Хеленюк. Захід відбувся в рамках проєкту «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні» за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму України. 

Директорка музею провела відвідувачів 4-ма залами, де тематично представлені різні експонати, старовинні меблі, оригінальні ікони. Однією з особливостей оновлених експозицій є доступність предметів: немає скла, кожен відвідувач може доторкнутися до предметів і реконструкцій. 

«Для нас це дуже важливий момент, бо ми ділилися досвідом і своїм музеєм із нашими постійними партнерами. Це люди, з якими ми давно співпрацюємо, які приводять до нас туристів. Презентація вдалася, бо була приємна атмосфера та відкрите спілкування. Хочу теж подякувати колегам, які відгукнулися на наше запрошення. Цього року ми оновили ключову експозицію, присвячену історії Острозької академії та фізично перенесли її в інше приміщення, яке вже пристосували до потреб музею. Ми комплексно підійшли до висвітлення історії академії саме в контексті історії вищої освіти в Україні»,

зазначила директорка Музею історії Острозької академії, керівниця проєкту «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні», Анастасія Хеленюк.

Пані Анастасія каже, що тепер історія Острозької академії представлена у трьох експозиційних залах, які тематично охоплюють 2 блоки: історію академії XVI – початку XVII століття (діячі, навчальний процес, контекст, у якому з’явилася Острозька академія, демонстрація інтер’єрних експозицій, наприклад, реконструкція кабінету ректора Герасима Смотрицького), а також історію відродженої академії від 1994 року до сьогодення. 

Вікторія Кирилко туристична операторка анетства «Мереживо мандрів», поділилася враженнями від екскурсії:

«Дуже вдячні за запрошення на презентацію нових експозиційних залів. Надзвичайно вражені, бо це показує історію Острозької академії від заснування до сьогодення. Є змога “перенестися в іншу епоху, подорожувати в часі”. Я не лише як представниця туристичної сфери, а як випускниця Острозької академії, більше, ніж вражена. Будемо обов’язково пропонувати всім школярам і студентам у сфері туризму розвивати та показувати ці оновлені експозиції».

Презентацію туристичних новинок здійснювали в співпраці з Туристично-інформаційним центром і Державним історико-культурним заповідником Острога. Про новинки експозиції в заповіднику й проєкт «Ядро Острога» для представників туристичної галузі розповів заступник директора з наукової роботи Андрій Брижук

До слова, останні півроку Музей історії НаУОА реалізовує проєкт «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні», який підтримав Український культурний фонд. У результаті цього проєкту було оновлено ключову експозицію музею, присвячену історії Острозької академії.