Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Подарунки Острозькій академії від музиканта з Австрії

30.03.2021

Відомий австрійський музикант-лютніст Бернгард Гофштьоттер подарував Національному університету «Острозька академія» збірку поезій Зузанни Ґінчанки «Про кентаврів та інші вибрані вірші» («Von Zentauren und weitere ausgewählte Gedichte»), перекладену німецькою музикантом та Ганною Кубяк. Також пан Бернгард передав університету низку компакт-дисків зі своїми музичними композиціями.

Нагадаємо, що у травні 2018 року під час відкриття історико-культурного фестивалю «Острог. Ренесанс-2018», за участю всесвітньо відомого українського композитора Мирослава Скорика, Бернгард Гофштьоттер та українська віртуозна виконавиця на поздовжніх флейтах Божена Корчинська виступили з концертом в Острозькій академії. Відтак музикант вирішив «освіжити» приємні спогади про перебування в університеті подарунками.

Зузанна Ґінчанка, (справжнє ім'я: Зузанна Поліна Ґінзбург; 22 березня 1917 — січень 1945 — польська поетеса міжвоєнного періоду. Хоча за життя вона видала тільки один збірник віршів («Про кентаврів», 1936), її творчість стала сенсацією в літературних колах Польщі. Була заарештована в Кракові та страчена незадовго до закінчення Другої Світової Війни. Життя поетеси пов’язане з Україною, адже вона народилася в єврейській родині у Києві на початку визвольних змагань. Батьки того ж року залишили Київ і оселились у місті Рівному, зрештою опинившись на Східних Кресах міжвоєнної Польщі. У 1927—1935 роках навчалася в рівненській Гімназії ім. Т. Костюшко, а 1935 року переїхала до Варшави, щоби стати студенткою Варшавського університету. На літо поетеса часто відвідувала бабусю в Рівному. Саме під час таких її канікул 1939 року почалася Друга світова війна. У середині вересня Рівне було окуповане радянськими військами. Бабуся Клара Сандберг, втративши аптеку та будинок, відіслала онуку із залишками сімейного майна у Львів. Там поетеса разом зі знайомими-митцями орендувала помешкання в будинку № 8 на вулиці Яблоновських. Згодом разом із чоловіком Міхалом Ванцихером переїхала до Кракова.

Щодо точної дати й місця смерті Зузанни Ґінчанки немає певних даних. Імовірно, вона пережила тортури та була розстріляна в одній з краківських в'язниць восени 1944 або навіть в перші тижні 1945 року (звільнення міста від нацистів відбулося 18 січня). 

«Щиро дякуємо Бернгарду Гофштьоттеру за чудовий інтелектуальний подарунок. Збірка віршів німецькою Зузанни Ґінчанки стане в нагоді нашим студентам факультету романо-германських мов та усім охочим, які цікавляться поетичною творчістю. А компакт-диски гармонійно доповнять нашу музичну колекцію наукової бібліотеки й використовуватимуться на заняттях з музичного мистецтва, які в нас відвідують студенти усіх факультетів. Будемо раді бачити пана Бернгарда Гофштьоттера знову з концертом в Острозькій академії», — поділився враженнями ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.