Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Сергій Корсунський: «Японці просто люблять свою країну та бережно ставляться до неї»

29.11.2021

Для здобувачів освітньої програми «Міжнародні відносини» 29 листопада відбулася відкрита онлайн-лекція із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Японії Сергієм Корсунським. Тема – «Сучасна геополітика: погляд з Японії».

На початку зустрічі спікер розповів про важливий аспект сучасного світоустрою, геополітику, відносини Китаю та Росії, Росії та США, а потім закцентував свою увагу на Японії. 

«Ми живемо в Україні і знаємо, яка зараз тут ситуація. У нас неспокійний сусід, який окупував частину держави і зазіхає на ще одну. Це з нашого погляду, європейського. За десять тисяч кілометрів є маленька Японія, острови, на яких немає жодних природних ресурсів. І це третя економіка світу. З’ясовується, що в цієї, такої екзотичної країни, привабливої для багатьох, не просто один такий сусід, а їх два – Росія і Китай»,

каже Сергій Корсунський.

Він додає, що в Японії дуже сильна демократія. У країні існує декілька політичних партій із чіткою програмою та інфраструктурою, які проводять агітацію на партійних платформах, де бувають несподіванки з виборами. 

«Японія – це м’яка суперсила. Це країна, яка є найбільшим у світі інвестором, зокрема вкладником у Міжнародний валютний фонд. Японія друга після США є донором Світового банку, всіх чотирьох його інституцій. Ця країна на рівні з європейськими вносить ресурси до Європейського банку реконструкції та розвитку. Японія насправді дуже стабільна. Вона будує свою зовнішню політику на м’якій силі та допомозі. Японія нікого ні до чого не примушує, але діє дуже послідовно, є першою у світі з вільної торгівлі»,

зазначає Сергій Корсунський.

За словами Надзвичайного і Повноважного Посла України в Японії Сергія Корсунського, «країна вранішнього сонця» базується на неймовірній повазі до інтелектуальної власності, науково-технічному прогресі, наукових розробках. 

Сергій Корсунський наголошує:

«Риса цього народу – не говорити про проблеми та не створювати їх іншим. Будь-хто знає: японець ніколи не вкраде, завжди заплатить. Вони вміють цінувати якісну роботу. Я дуже пишаюся тим, що і нам вдається. Більше 30 найменувань українських товарів, тільки харчових, можна придбати тут. Вони високої якості, і японці дуже люблять українське масло, мед, цукерки, львівський шоколад, вина тощо. Нам це дуже приємно і ми їм допомагаємо. Також за декілька днів тут відкриється перше представництво потужної української ІТ-компанії, куди японські інвестори вклали гроші. Ми дуже довго над цим працювали».

Наприкінці зустрічі студенти активно ставили запитання спікеру, зокрема щодо відносин Росії та України, США та Азії, Північного й Турецького потоків, кліматичного саміту ООН (COP26).

«Мені дуже сподобалася зустріч. Я цікавлюся Японією, Кореєю, загалом Азією. Дізналася багато нового. Навіть захотіла придбати книгу, яку рекомендував пан Сергій. Сподіваюся, що буде ще багато таких зустрічей»,

поділилася враженнями від лекції студентка 1 курсу Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Анна Харіна.

До слова, Надзвичайний і Повноважний Посол Сергій Корсунський видав книги «Зовнішня політика в епоху трансформацій» та «Як будувати відносини з країнами Азії». Пан Сергій радить студентам прочитати їх, щоб дізнатися про бачення українцями світу, а також про те, якою є Південно-Східна Азія.