Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

У Острозькій академії успішно завершено зовнішню оцінку корупційних ризиків

29.11.2021

Національний університет “Острозька академія” у 2021 році було відібрано для оцінки та дослідження корупційних ризиків у сфері вищої освіти. Університет став одним із 5-ти пілотних закладів вищої освіти країни, на базі якого проведено дослідження корупційних ризиків та розроблено механізми їх мінімізації у закладах вищої освіти.

Дослідження корупційних ризиків відбулося в межах проєкту «Антикорупційний комплаєнс у вишах», що реалізується Асоціацією юридичних клінік України у партнерстві з Національним агентством із запобігання корупції за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія».

Юлія Ломжець, експертка проєкту "Антикорупційний комплаєнс у вишах", голова Асоціації юридичних клінік України поділилася коментарем про моніторинг та його результати: 

“Наш проєкт спрямований, насамперед, на привернення уваги освітянської спільноти до проблеми корупційних ризиків у вишах. Більшість колег, з якими доводиться спілкуватися, стверджують, що жодних ризиків немає. Але це не так! Жодна організація, навіть найпрозоріша, не позбавлена ризику виникнення корупції. Розуміння її причин і чинників дозволить мінімізувати та попередити ці ризики. Тому ми надзвичайно вітаємо ініціативу університетів, які долучилися до проєкту, в тому числі й Острозьку академію, дослідити різноманітні процеси своєї діяльності, виявити їхні вразливості та розробити плани мінімізації корупційних ризиків. Це дозволить покращити роботу не лише самого ЗВО, а й всієї системи вищої освіти".

В межах дослідження зовнішні експерти долучилися до вивчення нормативно-правових/локальних актів та документів університету, що супроводжують процеси. Проведено 16 інтерв’ю та опитано 224 респондентів, серед яких: 

  • 139 – здобувачі освіти; 
  • 22 – співробітники; 
  • 12 – члени ректорату; 
  • 51 – викладачі.

За результатами проведеної аналітичної роботи складено реєстр ризиків та затверджено план мінімізації корупційних ризиків, який було презентовано для членів ректорату та студентства. 

“Інструмент оцінки корупційних ризиків є чудовим способом вкотре проаналізувати та ідентифікувати слабкі та сильні сторони університету в питаннях прозорості процесів, академічної доброчесності та дотримання антикорупційного законодавства. Вдячний експертам за проведену роботу та професійний підхід. Отримані напрацювання уже знаходять практичне застосування, а пропонований план мінімізації корупційних ризиків затверджений до виконання”,

зазначив уповноважений з антикорупційної діяльності НаУОА Богдан Михальчук.

Результати моніторингу (реєстр та план мінімізації корупційних ризиків) доступні на сайті університету у розділі “Антикорупційна діяльність”: https://www.oa.edu.ua/ua/info/anti-koruptsiya-nauoa/diyalnist

Однією з останніх активностей в межах проєкту «Антикорупційний комплаєнс у вишах» стане проведення тренінгу “Роль студентства в антикорупційній роботі НаУОА” за участю координаторки проєкту в НаУОА Анни Кубан; викладачки кафедри теорії та історії держави і права НаУОА Марії Цип’ящук та уповноваженого з антикорупційної діяльності в НаУОА Богдана Михальчука.Для участі у тренінгу організатори просять заповнити коротку реєстраційну форму за покликанням: https://forms.gle/cuXQoAfuxcBufh2P9.