Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Вакцинація – серед найактуальніших питань сьогодення

27.11.2021

Декілька років тому ми навіть не могли подумати, що звичний нам режим навчання може щось змінити, та COVID-19 вніс корективи у ритм нашого життя, у плани та змусив дотримуватися нових правил. Уже понад рік ми змушені постійно слідкувати за перебігом пандемії у світі і в Україні. Вакцинація, без перебільшень, серед найактуальніших питань сьогодення, адже це найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Ми вирішили поцікавитися у працівників і студентів Національного університету «Острозька академія», як вони ставляться до вакцинації і чому, на їхню думку, варто вакцинуватися.

«Вважаю, що вакцинація — це єдиний спосіб вберегтися від захворювання. У такий спосіб ти проявляєш турботу не лише про себе, а й про своїх близьких, оточення. Ще влітку на базі нашого університету було відкрито пункт вакцинації, де зробити щеплення міг увесь викладацький склад і працівники університету. Завдяки тому, що 100% працівників Національного університету «Острозька академія» отримали щеплення, ми можемо продовжити навчання в офлайн режимі навіть у червоній зоні. Щиро радію, що маю змогу працювати з людьми, які таким чином виявляють свою громадянську позицію»,

розповідає проректорка з навчально-виховної роботи, професорка, докторка психологічних наук, Руслана Каламаж.

Голова Братства спудеїв Лілія Павленко зазначає:

«Вакцинуватися чи ні? Однозначно так. Правда, в силу різних обставин я вакцинувалася лише у вересні у нашому університеті і жодного разу не пошкодувала про свій вибір. З понеділка здобувачі освіти перших-другів курсів повертаються до навчання у режимі офлайн. Деякі групи третього курсу, почувши цю новину, довакцинувалися вдома на місцях, аби тільки швидше повернутися до навчання у рідних стінах університету. До мене часто телефонують і запитують, чи буде можливість вакцинуватися на базі університету. Звичайно, пункт вакцинації працюватиме у звичному режимі для всіх охочих. Закликаю вас вакцинуватися і подбати про своє здоров’я та здоров’я вашого оточення. Адже щодня статистика захворюваності й смертності тільки зростає».

«У той момент, коли я вакцинувалась, я давала відповідь не на запитання «чому?», а «для чого?», і відповідно опиралась на ресурси своєї готовності до цього процесу. Як психологиня-психодраматистка часто роблю «зустрічі зі страхами». Я прихильниця тези, що зі страхами не потрібно боротись, адже їхня функція-оберігати. А тому зі страхами краще дружити. За допомогою вакцини я зустрілась зі своїм «страхом захворіти» і стати джерелом небезпеки. Тепер частково мій організм «розуміє» цей стан, і відповідно мій рівень тривожності зменшився. Разом з тим, я ще більше почала піклуватись про своє здоров’я, розуміючи небезпеку. Я з повагою ставлюсь до онлайн формату життя, вже давно творчо пристосувалась до нього. Однак, дуже скучила за мандрівками, «живим» спілкуванням і неповторним враженнями від життя офлайн. Вакцинуватись – це вибір кожного – індивідуально він завжди правильний, адже обумовлений зовнішніми і внутрішніми ресурсами, які нам допомагають здійснюють цей вибір"

професорка, докторка психологічних наук, гарантка освітньої програми «Початкова освіта з поглибленим вивченням англійської мови», директорка НЦ «Саногенна педагогіка та психологія», Галина Гандзілевська.

Олександра Лось, здобувачка спеціальності 052 Політологія, зазначає:

«Я вирішила вакцинуватись, бо першочергово я роблю це заради своєї безпеки та свого здоров’я. Усі ці конспірологічні теорії, які існували (та існують) навколо вакцинації не лякали мене, бо я в них не вірю. Я звикла перевіряти інформацію в авторитетних джерелах. Ще одна перевага вакцинації – це можливість вільно відвідувати заклади громадського харчування, кінотеатри, театри і т. п. Це не стало причиною вакцинації, але приємним бонусом – так».

«Я дбаю про своє здоров'я та здоров'я своєї сім'ї. Мені важливо знати, якщо навіть я захворію, то не матиму негативних наслідків хвороби. Також, як науковиця, я розумію методологію проведення досліджень вакцини, тому не маю сумнівів у її ефективності та надійності.»

кандидатка психологічних наук, старша викладачка кафедри психології та педагогіки Ольга Ткачук.

Лаврінець Анна, здобувачка спеціальності 052 Політологія, ділиться своєю думкою:

«Першою причиною вакцинації для мене є власне здоров'я й самопочуття рідних і близьких мені людей. По друге, повернення до звичного ритму життя - пари в авдиторіях, робота в колективі, зустріч у кафе без жодних обмежень, комунікація, якої, особисто мені, не вистачає сьогодні у пустих стінах Острозької академії»

здобувачка спеціальності 034 Культорологія, фахівчиня з працевлаштування Ольга Німець.

«Я вакцинувалась, оскільки ціную і бережу своє здоров’я, а вакцинація – це ефективний спосіб захистити себе, своє здоров’я та своїх близьких від Covid-19. Я свідома громадянинка, яка довіряє доказовій медицині, а не фейкам на просторах інтернету».

До слова, в Острозькій академії діє пункт вакцинації для студентів і працівників університету, в медпункті біля головного корупусу. Кожен охочий може прийти з понеділка по п’ятницю й отримати вакцину.