Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

На засіданні студентського клубу «Глобус» виступив із лекцією професор Окабе Йошіхіко

26.10.2021

26 жовтня 2021 року з використанням застосунку Google Meet відбулося чергове засідання студентського клубу «Глобус». На запрошення Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара (ІДУД) та керівниці історичного дискусійного клубу «Глобус», старшої викладачки кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського Національного університету «Острозька академія» Ірини Рибачок участь у роботі клубу взяв професор, директор Центру міжнародних обмінів Університету Кобе Гакуїн, президент Асоціації україністів Японії Окабе Йошіхіко. Професор Окабе прочитав лекцію на тему «Чому економічне диво та прорив стали можливими у Японії після Другої світової війни? Спадковість та нелінійність в економіці Японії». Участь у зібранні, крім студентів-істориків, взяли здобувачі вищої освіти інших освітньо-професійних програм Острозької академії, члени Наукового товариства студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина та представники молодіжної секції Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин. 

До учасників зустрічі звернулася з вітальними словами та представила поважного гостя директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки і директорка Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара НаУОА Алла Атаманенко. Модерували захід старша наукова співробітниця ІДУД, старша викладачка кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського НаУОА, кандидатка історичних наук Ірина Рибачок і науковий співробітник ІДУД Назар Мартинюк. 

На початку лекції спікер коротко розповів про себе, діяльність Асоціації україністів Японії, співпрацю з Острозькою академією, а також про свою наукову діяльність, зокрема, презентував авторську монографію «Історія японсько-українських відносин (1915–1937 рр.)». Опісля доповідач окреслив передумови японського економічного дива, його значення для розвитку Японії, поділився міркуваннями про те, чим схожі Японія та Україна, а також який досвід може бути запозиченим для розбудови української економіки. 

Студенти охоче задавали пану Професору запитання та висловили подяку за виголошену лекцію.

«Особисто мені участь у засіданні клубу дозволила поглибити свої знання з історії Японії, зокрема такого важливого явища як японське економічне диво. Лектор представив найголовніші тези щодо того, як японцям вдалося збудувати міцну економіку, виокремив історичні етапи, які передумали початку процвітання Японії. Як на мене, цікавими були думки професора Окабе Йошіхіко про те, які уроки японської історії будуть корисними для розвитку України. Крім того, зустріч дозволила також дізнатися більше про дослідження україністики в країні Вранішнього Сонця»,

зазначив студент IV курсу спеціальності «Історія та археологія» Іван Думнич.

«Без знання минулого немає майбутнього. Я підтримую тезу, що для того, щоб створити й впроваджувати стратегію розвитку держави в різних напрямках, потрібно звертатися до історичного минулого, добре його проаналізувати. Корисним у цьому буде і зарубіжний досвід. Лекція про японське економічне диво дозволила краще зрозуміти секрети успіху Японії. Зокрема, важливим є те, що професор Окабе звернув увагу на роль науки в економічному розвитку держави»,

розповів студент магістеріуму спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (ОПП «Міжнародні відносини») Дмитро Стретович.