Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Філософію змін освіти Рівненщини обговорювали в Острозькій академії

26.08.2021

У Національному університеті “Острозька академія” 26 серпня відбувся освітній форум «Освіта Рівненщини. Філософія змін» за підтримки Міністерства освіти і науки України й Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації.

Захід складався з трьох платформ (вітальна та дискусійні: «Якісне освітнє середовище для дитини: мотивація, знання, безпека, здоров’я», «Освіта можливостей»). Понад 150 працівників галузі освіти відвідали форум, мета якого – обговорення реформ в освіті Рівненщини. Шанованими гостями й одночасно спікерами події були заступник Міністра освіти й науки України Ігор Гарбарук, голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Коваль, голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук, директор Національного центру «Мала академія наук України» Оксен Лісовий.

Першим із вітальним словом звернувся до освітян голова Рівненської обласної державної адміністрації, Віталій Коваль:

«Ми живемо в епоху змін. Почну з цікавої думки, яку нещодавно прочитав: футурологи стверджують, що кожна людина буде змінювати свою професію до 15 разів за своє життя найближчим часом. І, мабуть, одна з перших філософій змін в освіті така: ми з самого дитинства маємо навчити дитину вчитися, тому що найважливіша риса будь-якої людини – це адаптуватися та бути пристосованим до світу, який щодня, щогодини змінюється».

Після промови відбулося урочисте нагородження найкращих освітян від Рівненської обласної державної адміністрації. Зокрема, почесні відзнаки одержали Ігор Пасічник і Катерина Якуніна.

Сергій Кондрачук, голова Рівненської обласної ради, випускник Острозької академії, наголосив

«Рішення навчатися в Острозькій академії було, мабуть, одне з найправильніших рішень у моєму житті. Тут зміни помітні щодня».

Також Сергій Юрійович зазначив, що 19 серпня на минулій сесії було прийнято програму розвитку освіти Рівненської області на 2022-2024 роки.

Народна депутатка України Ольга Коваль привітала всіх присутніх із Днем відновлення Незалежності України та початком нового навчального року:

«Перш за все я хочу привітати всіх нас із Незалежністю нашої держави. Дякую всім освітянам, які знаходять час, щоб розвиватися, працюють над тим, щоб удосконалювати свої методи викладання, освоювати новітні технології та втілювати їх в освітній процес». 

Ігор Пасічник, ректор Національного університету «Острозька академія», радо зустрів усіх гостей форуму та висловив свою думку, чому освітній форум проводять саме в стінах Острозької академії:

«Цього року ми відзначатимемо 445 років Острозькій академії, нашій альма-матер, але разом з тим це 445 років вищої освіти в Україні! Це подія не регіональна, навіть не державна, а світова. Саме наші випускники заклали підмурки тієї держави, яку ми так з любов’ю сьогодні називаємо Україна. У стінах Національного університету «Острозька академія» вперше побачила світ україномовна Острозька Біблія, ми за це отримали Шевченківську премію. Ми вперше переклали Коран українською мовою. Ми вперше за всю історію України двічі потрапили в Книгу рекордів Гіннеса та є десятикратним номінантом у Книзі рекордів України. Шановні колеги, я думаю, що ви розумієте, чому цей форум проходить саме в стінах Острозької академії». 

На форумі активно обговорювали питання інклюзивності, фінансування, покращення всіх галузей освіти. Дійшли висновку, що реформи Нової української школи неспішно, але впевнено впроваджують у навчальний процес середньої освіти, а патріотичне виховання є однією з основ виховання гідних громадян України. 

Наприкінці освітнього форуму для всіх учасників провели екскурсію «Від минулого до сучасного Острозької академії», де кожен переконався, що Острозька академія – це «традиція, яка творить майбутнє».