Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Віват бакалаврам Острозької академії!

26.06.2021

Сьогодні у Національному університеті «Острозька академія» відбулася «Конвокація-2021» — урочиста церемонія вручення дипломів бакалаврам.

Під натхненний гімн студентів «Gaudeamus», Конвокація проходила за традиціями, відродженими з часів існування Острозької академії XVI ст.

“Сьогодні ми зібралися для того, щоб усіх вас привітати й висловити вам свою повагу. Ви пройшли непростий, але цікавий шлях для того, аби стати бакалаврами. І я пишаюся тим, що відтепер ви носитимете високе звання — випускника Національного університету “Острозька академія”. Упевнений, що ще з більшою гордістю ви будете нести високе звання громадянина України — українського інтелігента, адже впродовж років навчання на цьому ми акцентували особливу увагу”,

звернувся до бакалаврів ректор Ігор Пасічник.

Дипломи випускникам вручали почесні гості, серед яких — заступник голови Наглядової ради НаУОА, почесний академік Острозького академічного братства, професор, доктор філологічних наук, академік Національної академії наук України, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Микола Жулинський, член Наглядової ради НаУОА, Почесний академік Острозького академічного братства, головний редактор Всеукраїнської газети “День” Лариса Івшина, начальник відділу морально-психологічного забезпечення Оперативного командування “Захід”, підполковник Володимир Демидюк, професор зі штату Мічиган (США), випускник Гарварду Чарльз Вайт, український поет, прозаїк, драматург Леонід Тома та міський голова міста Острога Юрій Ягодка.

“Інтелектуальний роман між Острозькою академією і газетою “День” триває вже більше 20 років. Ми вчора говорили про те, що кожну подорож до Острога варто розпочинати з фортець, музеїв, аби нагадати собі, в якій системі координат ти перебуваєш. Я згадую одну з перших урочистостей в Острозі і фотографію з цього дійства, яка згодом потрапила на знамениту фотовиставку газети “День”. Шкода, що неможливо словами передати атмосферу, але уявіть собі низку студентів таких же прекрасних, як сьогоднішні випускники і серед них одну жінку – худеньку, зі шляхетним обличчям, яка визирає, і на її обличчі прочитується несправджена для себе мрія – мати освіту високого рівня, яку дають в Острозькій академії. Щоразу, коли я тут, пригадую цю історію фото і щаслива, що викладачі сьогодні так щедро діляться можливостями Острога. І коли сьогодні я бачу Віталія Лебедюка, нині викладача, а в недалекому минулому першого учасника Острозького клубу інтелектуального спілкування молоді, то розумію, що жодні зусилля немарні. Мета клубу полягала в тому, щоб подружити молодь усіх університетів між собою, створити синергію всередині країни. Тепер я цього бажаю вам: бути активними у житті, здобувати більше відзнак, бути активними писачами і читачами для інтелектуальних видань, штурмувати інформаційний простір. Тому що в Острозі, як ніде – відчуваєш втілення національної ідеї, як я її бачу, – це ідентичність та модернізація. Ідентичність у вас втілена в старому корпусі, в усьому тому, що оточує академію, в її славній історії, в її донаторах, меценатах, князях. А модернізацію дуже легко побачити в образі нового корпусу. І це дві нерозривні історії країни: її розвитку і майбутнього”,

зауважила Лариса Івшина.

 

“У моєму житті були три великих свята — Різдво, Великдень і Трійця. Але до цього переліку додалося ще одне — візити до Острозької академії з нагоди Конвокації чи Інавгурації. Надзвичайно радію, що Україна отримує найголовніший рушій розвитку суспільства і держави — молоду еліту. Це дуже важлива справа, яку так прекрасно і так ефективно здійснює Національний університет “Острозька академія”. Це університет нового часу та нового періоду розвитку українського суспільства і нашої національної історії. Дорогі випускники, я вам щиро бажаю щасливої долі і достойно нести високу відповідальність за честь своєї альма-матер, жити і працювати в ім'я України”,

зазначив Микола Жулинський.

Близько 500 юнаків та дівчат стали дипломованими спеціалістами низки освітньо-професійних програм. До речі, цьогоріч уперше отримали дипломи випускники ОПП “Національна безпека” та “Громадське здоров'я”. Більшість із бакалаврів Острозької академії продовжать своє навчання на магістерських програмах, утім є такі, які успішно працевлаштувалися, ще будучи студентами Острозької академії, яку вважають в Україні потужним освітнім брендом. Ось, що сказала у своїй промові про альма-матер випускниця ОПП “Психологія” Юлія Момотюк:

“У житті людини є два найважливіших дні: перший — коли вона з'явилася на світ, а другий, коли зрозуміла для чого. Чотири роки тому, коли Ігор Демидович взяв мене за руку і повів до храму науки, я зрозуміла, що перебуваю у потрібному місці. Саме Острозька академія подарувала справжнє студентське життя, наповнене злетами і падіннями, новими знайомствами і найкрутішими людьми. Тут ми стали не просто студентами, а особистостями”.

Уже традиційно у заході взяли участь інсценізовані образи відомих історичних персонажів: князь Василь-Костянтин Острозький — засновник академії, та княжна Гальшка Острозька — фундаторка цього культурно-освітнього осередку. 

Фінальним акордом Конвокації-2021 стали прощальний вальс у виконанні вихованців Острозького будинку школяра і фотосесія випускників з викладачами.