Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії обговорювали філософію Еразма Ротердамського

25.11.2021

У рамках відзначення Всесвітнього дня філософії за регламентом ЮНЕСКО, кафедра філософії та культурного менеджменту Національного університету «Острозька академія» 25 листопада організувала проведення щорічного круглого столу. Із доповідями виступили студенти, аспіранти та викладачі. Тема була присвячена філософським пошукам і поглядам видатного мислителя епохи Відродження Еразма Ротердамського.

З вітальним словом виступив директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Максим Карповець.

«Постать Еразма Ротердамського досі актуальна попри те, що пройшло вже не одне століття з його активної діяльності. Головний північно-ренесансний мислитель та письменник не може не викликати подиву, поруху думки, відгомонів душі. Це стосується не тільки старшого покоління (фахівців), але й молодшого – школярів, студентів, які брали участь у конкурсі есе. Сподіваюся, що доповіді тільки посилять Ваш інтерес до творчості Ротердамського і змусять як мінімум прочитати його розмисли, нариси. Я вважаю, що це буде найкращим результатом нашого круглого столу».

Завідувачка кафедри філософії та культурного менеджменту Марія Петрушкевич зазначила, що круглий стіл присвячений різним постатям філософів. Це один із незмінних традиційних заходів кафедри.

«Кожного року ми обираємо постать, яка є ювілейною або особливою. Цікава людина - Еразм Ротердамський. Він не такий відомий та епатажний як Ніцше, але також має своє обличчя у філософії та порушує багато надзвичайно важливих питань. Усі ці круглі столи, що відбувалися, свідчать про те, що філософські ідеї, як би давно вони не були висловлені, є актуальними завжди»,

сказала Марія Петрушкевич.

Також під час круглого столу оголосили результати Всеукраїнського конкурсу есе з філософії, який був присвячений ідеям Еразма Ротердамського. Організатори виголосили та привітали переможців. 

«У жодній роботі не виявили плагіату. Відчувається цей академізм і те, що студенти свідомі. Також я помітила таку динаміку, що учасники проводили аналогії з пандемією та карантином. Кожен по-своєму рефлексував на тему й говорив про різні маніпуляції. Рівень написання есе був дуже високим, а роботи – цікавими»,

розповіла одна з координаторок конкурсу Ольга Німець.

За підсумками результатів конкурсу, перше місце посів Владислав Мирошниченко – студент Львівського національного університету імені Івана Франка; друге місце розділили Анастасія Плюхина – студентка Національного університету «Острозька академія» та Анжеліка Олексійчук – студентка Черкаського державного технологічного університету; третє місце посів Андрій Нечипорук – студент Національного університету «Острозька академія».

Наприкінці круглого столу організатори подякували всім спікерам, а також студентам, які взяли участь у написанні есе.