Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Культурологи НаУОА взяли участь у стратегуванні розвитку «Ладомирії»

25.09.2021

25 вересня 2021 року студенти та викладачі Національного університету «Острозька академія» відвідали етнопарк «Ладомирія» і взяли участь у дискусії, яка була присвячена стратегії розвитку цієї культурної інституції. «Ладомирія» - це етнопарк, який розміщений в місті Радивилові і поєднує в собі декілька складових: центр дослідження та відновлення традиційного ткацтва на Волині (зокрема, проект відновлення технології виготовлення «волинського серпанку», надтонкої лляної тканини), музей традиційного волинського костюма, скансен, простір для реалізації культурних проектів. Натхненником центру є Володимир Дзьобак, голова ГО «Центр дослідження та відродження Волині», а також вміло підібраний ним невеликий, але зацікавлений колектив. Студенти мали змогу подивитися унікальний процес ткання й навіть самі спробували себе у цій справі, вони відвідали унікальну виставку волинських жіночих і чоловічих костюмів, побували у відреставрованих хатах із нашого регіону та Івано-Франківщини, де своєрідною цікавинкою стала давня піч «на санях» (Рівненщина) та піч, обкладена кафелем ручної роботи (Косівщина), подивилися виставку старовинних скринь.

Студенти та викладачі НаУОА змогли ознайомитися із основними напрямками діяльності «Ладомирії», а також взяли участь в дискусії, яка була присвячена розвитку проекту етнопарку. Модераторами дискусії виступили директор Волинської бізнес-школи НаУОА Олексій Губанов та заступниця директора ВБШ Марина Ткаченко. Учасники дискусії змогли викласти своє бачення функціювання культурних інституцій в Україні у цілому, та запропонувати можливі шляхи та способи подальшого розвитку етнопарку «Ладомирія». 

«Співпраця із етнопарком «Ладомирія» та ГО «Центр дослідження та відродження Волині», яка пов’язана із діяльністю етнопарку, має важливе значення для розвитку культурологічної освіти в Острозькій академії. Зокрема, студенти та викладачі мають можливість познайомитися із конкретним практичним (і що важливо, успішним) культурним проектом. Тим самим це надає практичного виміру вивченню культурологічних дисциплін, а також демонструє здобувачам можливості їхньої професійної реалізації після закінчення навчання за спеціальністю «Культурологія». Від імені адміністрації університету я хотів би подякувати засновнику етнопарку «Ладомирія» Володимиру Дзьобаку за підтримку в організації цього заходу»,

зазначив проректор з науково-педагогічної роботи Дмитро Шевчук.

«Поїздка до «Ладомирії» допомогла краще дізнатися про декілька аспектів культурології: споглядання та самоаналіз української традиції; спілкування з людьми, які мають досвід у роботі з культурними проєктами; та можливість перевірки власних знань, отриманих на заняттях. До того ж, отримала змогу попрактикуватися у сфері, близькій до менеджменту та презентації групових ідей, що передбачало також захист власної та колективної думки»,

розповіла студентка 4 курсу спеціальності «Культурологія» Аліна Зубар.

«Побувавши в Ладомирії, ще довго осмислюєш побачене та почуте. Ми мали змогу познайомитися із ткацтвом, автентичними костюмами волинського регіону. Це неймовірні враження та відчуття розуміти, що люди з маленького полотна 18 століття створили повноцінну копію костюму. Ця поїздка надихнула по особливому й додала ще один напрям роботи для культурологів - це реконструювати та відроджувати! Після знайомства з надбаннями Ладомирії, ми обговорювали шляхи популяризації та розвитку цього місця. Такий брейншторм допоміг ще краще дізнатись про механізм роботи подібних центрів. Ця поїздка дала розуміння, що Ладомирію та й інші схожі етнічні центри важливо і потрібно популяризувати, але потрібно знати як, а це робота не однієї людини і не одного дня, але це і мотивує допомагати та освоювати нові знання за допомогою таких та інших семінарів. Схожі поїздки це спосіб освоїти практичні навички та отримати новий та цікавий досвід для культурологів»,

відзначила студентка маґістеріуму спеціальності «Культурологія» Ольга Німець.

«В етнопарку «Ладомирія» створено високоякісний культурний простір, який шукає свого самовираження, шляху до споживача. Тому не менш цікаво пройшов організований семінар з цієї проблеми, в якому студенти мали змогу взяти безпосередню участь. Вони, працюючи у групах. креативно вирішували поставлені перед ними завдання, навчаючись таким практичній діяльності, здобуваючи досвід роботи. Захід пройшов настільки активно й захоплююче, що організатори висловили зацікавленість і пропозицію студентам щодо можливості майбутнього працевлаштування»,

розповіла професорка кафедри філософії та культурного менеджменту Жанна Янковська.

Нещодавно наша група культурологів 4 курсу вирушила на екскурсію в етно-парк «Ладомирія» в м. Радивилів. Нас провели територією парку, показали численні експонати, розповіли про те, як виглядали стародавні верстати, скрині, а також українські хати і їх внутрішнє оздоблення. Екскурсоводи розповіли, як виготовляють автентичні українські костюми. Також студенти мали приголомшливу можливість власноруч випробувати верстак. Це викликало незабутні емоції.

Завдяки цій поїздці я відкрила для себе багато нового. До прикладу, під час брейнштормінгу разом з Волинською бізнес-школою в процесі дискусії ми не тільки обговорили багатогранність культури, нашої спеціальності, взаємозв'язку суспільства і різних культурних інститутів, але також спробували себе в ролі справжніх стратегів.

Я вважаю, що ця експедиція необхідна культурологам усіх курсів, адже завдяки таким поїздкам студенти можуть глибше зануритися в музейну діяльність і стати частинкою розробки різних бізнес-стратегій, зблизитися з українською культурою.

Аліна Туркманович, студентка 4 курсу спеціальності "Культурологія".