Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії презентували електронну збірку «ГУМАнні»

25.06.2021

У Національному університеті «Острозька академія» 24 червня відбулася презентація електронної студентської збірки поезій «ГУМАнні». Організували захід студентки 3 курсу спеціальності «Українська мова та література» Світлана Янкевич та Оксана Швая. Модераторкою події була викладачка кафедри української мови і літератури НаУОА Христина Карповець

«ГУМАнні» – це збірка поезій студенток і студентів гуманітарного факультету НаУОА. Цінність добірки в тому, що в ній представлено вірші авторів, котрі своє призначення побачили саме в професійній роботі зі словом на різних рівнях його пізнання.

Усіх авторів привітав декан гуманітарного факультету НаУОА, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець:

«Я дуже радий, що вийшла збірка «ГУМАнні», написана студентами гуманітарного факультету. Для її видання студенти згуртувалися і показали, що жага до поезії об’єднує різні курси і спеціальності. Збірка засвідчує, що для студентів поезія - це не просто вправа, а можливість бути почутими через слово. Сподіваюся, що наступного року наша збірка буде більшою, адже в Острозькій академії багато талантів».

Своїми враженнями від збірки поділилася поетеса, викладачка кафедри української мови та літератури, член Нацональної спілки письменників України Оксана Пухонська:

«Досліджуючи збірку, я була приємно вражена глибиною думок і поетичністю душ. Приємно, що студенти шукають себе в поезії. Бажаю не зупинятися на досягнутому. Працюйте, пишіть, дружіть з поезією – вона не зрадить».

На заході власні поезії читали студенти таких спеціальностей, як «Українська мова та література», «Літературна творчість», «Журналістика» і «Філософія»: 

  • Валентина Захарчук «Ми є пазли»;
  • Анастасія Гарніцька «Падолист»;
  • Світлана Янкевич «Double ч»;
  • Оксана Швая «Без дієслів»;
  • Богдан Сімонов «Твоя зима»;
  • Роман Кравченко «Жаданий поцілунок»;
  • Марина Краснобока «Як хочеться змити з себе цей день»;
  • Тетяна Лісовська «Ніколи не пізно»;
  • Дарина Кузміч «І ми всі на самоті».

«Хочу висловити вдячність викладачам, які завжди нам допомагали, підтримували, та авторам, які долучилися до написання поезій для збірки «ГУМАнні». Моя мрія здійснилася. Сподіваюся ми й надалі будемо продовжувати писати поезії»,

додала Світлана Янкевич.

Модераторка заходу й упорядниця видання Христина Карповець заначила:

«Для мене дуже важливо бачити студентську ініціативу. Це стосується як освітного процесу, так і позанавчальних справ. Ідея Світлани й Оксани організувати літературний вечір, який відбувся в березні, маленькими, але дуже чітки кроками «перейшла» в поетичну збірку «ГУМАнні». Радію з того, що на нашому факультеті навчаються такі талановиті і внутрішньо багаті студенти й студентки, а ще більше тішуся з того, що маю змогу з ними працювати. Велике щастя спостерігати, як на твоїх очах виростає особистість».