Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

«Леся Українка. Осягання»

24.02.2021

У Національному університеті «Острозька академія» 24 лютого відбувся круглий стіл «Леся Українка. Осягання» з нагоди 150-річчя від дня народження письменниці. Зустріч організована катедрою української мови і літератури Національного університету «Острозька академія». 

У межах заходу відбулась презентація нового роману письменника Мирослава Лаюка «Залізна вода», що присвячений буковинським мандрівками Лесі Українки.

«Для мене важливо, що Леся Українка перевернула літературу. Роман «Залізна вода» я хотів написати протягом всього життя. Впродовж 15 років я збирав різні історії життя Лесі Українки. В 1901 році Буркут популярне місце, в яке їдуть лікуватися «залізною водою» — це перша сюжетна лінія роману, а друга — сучасний світ. В моєму романі Леся Українка не постає як героїня, вона жінка за якою ідуть інші», — розповів Мирослав Лаюк

Філологиня Галина Вокальчук познайомила глядачів з унікальним міжнародним проєктом, здійсненим у співавторстві з Олександром Харватом – фотоальбомом «Від Звягеля до Сурамі». У книзі візуалізовані маршрути мандрівок Лесі Українки світом. 

«У створенні фотоальбому взяло участь 29 фотографів, тут представлено 300 світлин, фрагменти з віршів та листів. Ми хотіли донести до молоді атмосферу епохи в якому формувався феномен Лесі Українки. Таким чином творчість Лесі Українки та фотомистецтва популяризується у світовий простір. Щастя, що ми маємо українку, яка надихає та допомагає шукати засоби самовираження», — додала Галина Вокальчук.

Наскрізними були виступи дослідниць творчості письменниці та членкинь редакційного колективу нового повного видання текстів Лесі Українки. Професорка Марія Моклиця наголосила на особливому місці української авторки у сузір’ї світових геніїв модерної епохи. Доцентка Рая Тхорук застерігала від небезпечного занурення у біографізм і закликала поринати у художній світ письменниці. Професорка Світлана Кочерга окреслила пам’ятні місця Рівненщини пов’язані з Лесею Українкою.

«Я люблю багатьох письменників, але в 90-ті роки Леся Українка приходить до мене як модерністка. Леся Українка залишається планетою навколо якої крутиться все», — зазначила Марія Моклиця.

«Для мене тексти Лесі Українки — це повний світ, в який потрібно заходити і обживатися. Я впевнена, що вона мене ще не раз здивує. Останнім часом мені збурення приносить проза. Багато героїв проходять через осягання чи поразку. Тексти це те, що відкриває Лесю Українку найбільше», — додала Рая Тхорук.