Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Круглий стіл «Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства»

23.12.2021

У Національному університеті «Острозька академія» 23 грудня відбувся круглий стіл «Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства» за участю представників релігійних, громадських організацій та освітян. Острозька академія є партнером цієї експертної зустрічі в Острозі.

Мета проєкту - сприяння розкриттю миротворчого потенціалу українських релігійних спільнот у співпраці з громадськістю заради подолання поляризації українського суспільства й розбудови миру.

Організаціями-учасницями проєкту є ГО Німецько-українсько-білоруське товариство «Європа без кордонів» (Віттен), ГО «Відкритий Православний Університет Святої Софії-Премудрості», ГО «Науково-видавниче об’єднання «Дух і літера», а також Національна платформа «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію».

«У нас є бажання познайомитись і спільно працювати з релігійними спільнотами разом із громадянським суспільством, з експертним й освітнім середовищем, знайти своє унікальне місце у цьому миротворчому процесі. Зараз під час війни потрібно готуватися вже до того, як розбудовувати мир. До того ж є мир зовнішній, наприклад, між країнами, а є внутрішній. Він повинен бути всередині українського суспільства, між різними релігійними спільнотами, між релігійними й нерелігійними, врешті-решт у кожного з нас»,

зазначив ректор Відкритого православного університету, отець Георгій Коваленко.

Під час круглого столу обговорювали такі питання:

  • стратегію участі Церков і релігійних організацій у миробудуванні «Україна - наш спільний дім» (прийнятий ВРЦіРО у 2017 році); 
  • тези до сталого і справедливого миру, а також глосарій: від конфлікту до миру (розроблені робочою групою проєкту «Порозуміння» у 2021 році).

«Острозька академія, як сучасний освітній простір для суспільного діалогу й експертного обговорення багатьох дражливих питань, не випадково стала місцем проведення круглого столу представників релігійних спільнот й освітян. Сьогоднішня дискусія про миробудування й ті ідеї, на яких акцентували увагу о. Георгій Коваленко, о. Богдан Огульчанський і Руслан Халіков, спонукають розпочати спільну розмову між Церквами й громадянським суспільством про сталий і позитивний мир у поляризованому українському суспільстві»,

зауважив доктор історичних наук Андрій Смирнов.

До слова, проєкт «Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства» реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини через IFA (Інститут зовнішніх відносин) у програмі фінансування ZIVIK.