Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Про досягнення, виклики та перспективи розвитку Острозької академії

23.12.2021

У Національному університеті «Острозька академія» 23 грудня відбулася конференція трудового колективу. Традиційно під час цього заходу підбивають підсумки року, що минає – обговорюють досягнення й окреслюють виклики та перспективи розвитку вишу.

«Тільки гармонія душевної взаємодії, якою завжди вирізняється Острозька академія, корпоративна єдність здатні вирвати нас з безпросвітної буденщини і тільки любов до ближнього, до себе, до України і до своєї Альма-матер дає можливість бути дотичним до створення Острозької академії та університету майбутнього, а отже по-справжньому увійти в безсмертя»,

зазначив ректор Національного університету «Острозька академія», доктор психологічних наук, професор, Герой України Ігор Пасічник.

Під час свого звіту Ігор Демидович зазначив, що за 2021 рік успішно здійснено оптимізацію структури університету. Зокрема, факультети політико-інформаційного менеджменту, гуманітарний і міжнародних відносин реорганізовано в навчально-наукові Інститут соціально-гуманітарного менеджменту й Інститут міжнародних відносин та національної безпеки. За його словами, така оптимізація вже назріла давно і природно, що вона продовжуватиметься відповідно до кількості наборів на ту чи іншу освітньо-професійну програму.

Цьогоріч Острозька академія успішно пройшла акредитацію НАЗЯВО шести ОПП першого бакалаврського рівня вищої освіти, однієї ОП другого магістерського рівня вищої освіти та однієї ОНП третього освітньо-наукового рівня.

У 2021 році НаУОА успішно пройшов зовнішню оцінку корупційних ризиків у сфері вищої освіти в межах проєкту «Антикорупційний комплаєнс у вишах», що реалізується Асоціацією юридичних клінік України у партнерстві з Національним агентством із запобігання корупції.

Ігор Пасічник зауважив, що простежується позитивна динаміка кількості вступників, зарахованих на перший курс першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за 2015-2021 роки – кількість зарахованих студентів зросла від 365 у 2015-му до 520 у 2021-му.

За середнім конкурсним балом абітурієнтів НаУОА посів першість в Україні за спеціальністю 256 «Національна безпека» (за окремими сферами забезпечення та видами діяльності) і 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».

Також Острозька академія посіла 4 місце серед 59 правничих шкіл України. Відтак потрапила у лідерські позиції рейтингу поруч із Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Національним університетом «Києво-Могилянська академія».

«У 2021 році захищено низку кандидатських та докторську дисертацію. Наші науково-педагогічні співробітники опублікували 23 монографії, 1 підручник, 22 навчальних посібники, 9 наукових записок, проведено 25 конференцій (13 – міжнародних, 12 – всеукраїнських), 27 круглих столів тощо. Також зросла кількість студентів, які перемогли у ІІ турі всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, регіональних та галузевих конкурсах, змаганнях, олімпіадах»,

розповів Ігор Пасічник.

Упродовж року університетом підписано 14 угод про співпрацю з закордонними партнерами з Болгарії, Польщі, Італії, Румунії, Словацької Республіки, Таджикистану, Туреччини, Японії.

У 2021 році Острозька академія представлена в одному з найвпливовіших рейтингів університетів світу – Times Higher Education University Impact Rankings. Університет розділив першість з українськими ЗВО й загалом займає позицію у світі категорії 401-600.

Окремо Ігор Демидович закцентував увагу на тому, що в 2021-му реалізовано низку заходів до 445-річчя Національного університету «Острозька академія», серед яких Міжнародний форум «445 років вищої освіти України» за участю Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. Крім цього, реалізовано проєкт за підтримки УКФ «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні», завдяки якому було оновлено ключову експозицію Музею, присвячену історії Острозької академії. Також відбулася презентація Соціального звіту НаУОА для Острозької ОТГ.

До значних досягнень Ігор Пасічник відніс проєктування та закупівлю обладнання для кімнати психологічного розвантаження, організацію центру вакцинації в університеті та кампанію з повної вакцинації працівників вишу від Covid-19. Крім цього, підготовлено та презентовано в Міністерстві освіти і науки України перед народними депутатами, іншими представниками влади проєкт Постанови Кабінету Міністрів України щодо особливого статусу НаУОА.

Одним із ключових викликів перед Острозькою академією пан ректор вважає нестабільні набори на деякі спеціальності та освітньо-професійні програми. Серед перспектив, на його думку, це відкриття нових спеціальностей та ОПП, які співзвучні з вимогами часу.

Також про свою роботу прозвітували директор Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського Сергій Іщук, директорка Навчально наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Алла Атаманенко, директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Максим Карповець, деканеса факультету романо-германських мов Інна Ковальчук та декан економічного факультету Олександр Новоселецький.

Помічниця ректора зі стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти Юлія Шулик прозвітувала щодо питань якості освіти в НаУОА.

«У цьому році були успішно впроваджені нові програми, багато з них оновлено на високому якісному рівні. Ми успішно пройшли акредитації на всіх рівнях вищої освіти. Дякую, що відгукнулися гаранти ОПП. Вдячна за те, що наші ради факультетів, інститутів, гаранти почали аналізувати ринок і більше говорити зі студентами, випускниками, роботодавцями. Відтак – розуміти, що потребує сьогодні ринок праці»,

зазначила пані Юлія.

На конференції ухвалили цілі у сфері якості освіти НаУОА, серед яких розбудова потенціалу надання освітніх та наукових послуг, цифровізація процесів управління університетом, підвищення ефективності кадрового потенціалу.

Крім цього, учасники дійства затвердили нову редакцію Стратегії розвитку НаУОА до 2026 року, а наприкінці послухали інформацію про роботу профспілки університету, яку представила голова Лариса Мініч.