Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Про Острозьку Біблію розповіла Наталія Бондар

23.09.2021

У межах Відкритого університету Острозької академії кандидатка історичних наук, завідувачка відділом стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського Наталія Бондар прочитала лекцію “Острозька Біблія 1581 р.: підготовка та вихід друком через призму сприйняття православних, католиків та протестантів”. Лекція була присвячена 440-річчю Острозької Біблії та 445-річчю Острозької академії.

“Цього року ми святкуємо не лише 445 років від заснування Острозької академії, а ще й 440 років з часу виходу Острозької Біблії. Дата включена до пам’яток, які відзначаються на державному рівні. Острозька Біблія – це така пам’ятка, яку можна відзначати відповідно до якихось більш круглих дат, можна присвячувати їй заходи безвідносно до дат. Вона є цікавою для науковців різних напрямків: істориків, джерелознавців, богословів, філологів тощо”,

зазначила Наталія Бондар.

За словами спікерки, джерел, за якими можна дослідити Біблію, не так багато й основне джерело – це саме видання Біблії. Книга має дві великі передмови: одна написана від імені князя Василя-Костянтина Острозького як фундатора друкарні, ініціатора цього проєкту, друга – від імені Герасима Смотрицького, провідного діяча, наукового редактора пам’ятки. 

“Острозька Біблія – це найбільш відома пам’ятка, яка представляє українську книжність XVI-XVIII століть. Також вона є найбільш досліджуваною пам’яткою, адже література, у якій згадується Острозька Біблія, налічує десятки або й сотні тисяч позицій. Під час підготовки Біблії до друку були задіяні тритомна грецька Біблія друкарні Пія Альба Мануція у венеціанському виданні 1518 року й шеститомна Комплютенська Поліглота 1522 року”,

зауважила Наталія Бондар.

Як стверджує дослідниця, Острозька Біблія була пов’язана з Вавилоном. Про це свідчить лист папського нунція в Речі Посполитій Антоніо Болоньєтті 1583 року до кардинала Антоніо Марія Галлі. У листі Болоньєтті згадує примірник Біблії, привезений до Острога «Палеологом», тобто Діонісієм Раллі – грецьким книжником, а пізніше архімандритом Дорогобузького монастиря у володіннях Василя-Костянтина Острозького. До речі, Острозьку Біблію подарували Римському папі Іоанну Павлу ІІ, коли він був в Україні в 2000 році.

Нагадаємо, що Відкритий університет Острозької академії – публічні науково-популярні онлайн-лекції для широкої авдиторії, розпочався у березні минулого року з початком карантину. Як розповів проректор з науково-педагогічної роботи, професор Дмитро Шевчук, коли в Острозькій академії організували онлайн-навчання для студентів, то почало звертатися чимало людей із проханням долучитися до лекцій, які читають викладачі Острозької академії. Відтак, в університеті вирішили, що найкраще – це організувати цикл публічних науково-популярних лекцій за допомогою додатка Google Meet, які б були присвячені актуальним і цікавим темам для широкого загалу.