Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Підготовка та впровадження проєктів розвитку територіальної громади

23.04.2021

22-23 квітня в Острозькій академії відбувся онлайн-семінар для представників об’єднаних громад “Підготовка та впровадження проєктів розвитку територіальної громади”. Учасниками стали близько 20-ти представників громад з Рівненської, Волинської, Хмельницької, Тернопільської та Дніпропетровської областей. Організувала та модерувала роботу семінару помічник ректора з освітнього менеджменту, кандидат економічних наук, доцент Юлія Харчук

“Розвиток територіальних громад можливий лише в умовах якісної взаємодії з різними стейкхолдерами, в тому числі з науковцями-практиками НаУОА, які можуть поділитися досвідом проєктної діяльності як в Україні, так і за кордоном. Це наш другий семінар для представників ОТГ. Надзвичайно приємно, що кількість учасників зростає і ми поступово виходимо за межі Рівненської області. Планів та ідей щодо співпраці у нас багато. Надихаючись спілкуванням з креативними, ініціативними та цілеспрямованими представниками територіальних громад, які долучилися до нашого онлайн-навчання, йдемо вперед та розширюємо горизонти співпраці.”

зазначила Юлія Харчук.

Під час першого дня семінару учасники ознайомилися з особливостями проєктних складання заявок, отримали рекомендації щодо їх підготовки та опрацювали інструментарій для роботи з ідеєю. Попри онлайн-формат навчання проходило інтерактивно. Окрім теоретичного матеріалу була практична робота в групах “Створи ідею для громади”. Під мудрим керівництвом спікера, доктора економічних наук, доцента кафедри фінансів, обліку і аудиту, заступника декана економічного факультету з науково-навчальної роботи Ольги Дем’янчук учасники не лише сформували цікаві ідеї, а й детально розглянули етапи їхньої реалізації.

Працювати під час тренінгу із представниками ОТГ було чудово. Я відчувала тісний зв'язок зі своєю аудиторією, хоча ми працювали онлайн. Особливо мені сподобалась робота на практичній частині, де учасників було поділено на дві групи і вони готували ідею проєкту, чітко визначали її назву, сформулювали мету, зазначали цільову аудиторію, джерела фінансування та ефект від реалізації. Кожен учасник мав можливість себе проявити у цій практичній грі. Я надавала експертну оцінку кожного проєкту, а тоді ми всі голосували за найкращий. На розгляді теми: "Особливості підготовки проєктів до ДФРР" в нас виникла продуктивна дискусія щодо потреби роботи Регіональних конкурсних комісій, неупередженого прийняття рішень цими органами, щодо переможних проєктів та інші питання. Участь у таких тренінгах представників ОТГ, дає їм значні переваги у можливостях обміну досвідом, апробації роботи з різними стейкхолдерами та обговоренні важливих проблем розвитку, формування економічних профілів своїх територіальних громад.

поділилася враженнями Ольга Дем’янчук.

Другий навчальний день був присвячений роботі зі стейкхолдерами, краудфандингу та краудсорсингу в громаді. Тренер, кандидат наук з державного управління, декан факультету політико-інформаційного менеджменту Олена Шершньова надала учасникам максимум практичної інформації та порад для успішної реалізації важливих проєктів.

“Тематика нашого дводенного семінару є доволі цікавою та актуальною, особливо в контексті реформи децентралізації та передання для громад більшого кола як зобов’язань, так і потенціалу для розвитку. Проєктна діяльність є одним з тих напрямів, які дозволяють для об’єднаних територіальних громад шукати додаткові джерела ресурсів, а інші інструменти фандрайзингу розширюють ці можливості. Щодо краудфандингу, то він є одним з перспективних напрямків залучення мешканців до вирішення нагальних місцевих проблем та реалізації локальних ініціатив спільно на благо всієї громади та майбутніх поколінь. Онлайн формат нашого заходу підтверджує тезу про те, що ніщо не зупинить людей, які хочуть позитивних змін та мають перспективне стратегічне бачення. Тож, щиро дякую учасникам семінару за активність та бажання розвивати себе і змінювати світ навколо на краще!”

зазначила Олена.

Своїми враженнями поділились й учасники семінару. Зокрема, Ольга Стецюк, керівниця відділу проєктної та інвестиційної діяльності Острозької міської ради. 

“Безмежна вдячність за грунтовний матеріал, темп, настрій, позитив, практичні вправи та секрети проєктної заявки на ДФРР для Ольги Дем’янчук. Дякую за цінні поради, величезний досвід та любов до своєї роботи Олені Шершньовій. А особливу подяку хочу висловити Юлії Харчук за ідею, організацію та професійне ставлення до усього процесу. Рекомендую брати участь у подібних семінарах”.

До слова, семінар було проведено у рамках співпраці Острозької академії з територіальними громадами. Ми переконані, що стратегічний розвиток громад - це шлях до ефективного місцевого самоврядування. 

Запрошуємо територіальні громади до співпраці за такими напрямками: 

  • Розроблення стратегії територіальної громади та плану її реалізації.
  • Підвищення кваліфікації за тематичними короткотерміновими (дводенними), середньотерміновими (від 3 до 6 місяців) та довготерміновими (упродовж 1 року) програмами. 
  • Представлення інтересів органів місцевого самоврядування у судах.
  • Надання висновків експертами в галузі права.

Детальніше ознайомитися з інформацією про співпрацю можна на сторінці “Співпраця з територіальними громадами”.