Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відкрили виставку повсякденного життя XVI-XVII ст. резиденцій князів Острозьких

23.02.2021

У Мистецькій галереї Національного університету «Острозька академія» 23 лютого відбулося відкриття виставки «Повсякденне життя в резиденціях князів Острозьких». Організатори дійства — Музей історії НаУОА спільно з Державним історико-культурним заповідником міста Дубно та Міжрегіональною громадською науковою організацією «Дубенський археологічний осередок».

Відкриття урочистого дійства розпочалося з вітального слова ректора НаУОА Ігоря Пасічника

«Приємним є те, що ми нарешті започатковуємо співпрацю з Дубенським краєзнавчим музеєм. І для спільної праці нас об’єднав саме Костянтин Острозький — патрон Острозької академії та князів Острозьких, якому сьогодні присвячується ця виставка. Для мене є також цінним те, що ми маємо змогу споглядати ці артефакти завдяки роботі студентів-випускників та працівників Острозької академії, як брали участь в розкопках експедиції», — зазначив Ігор Пасічник

Концепцію виставки представила директор Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк

«Виставка присвячена Дню народженню князя Костянтина Острозького, яке ми завжди відзначаємо в кінці лютого. Цього разу в циклі виставок, які були присвячені життю княжого дому та шляхти, ми звернулися до повсякденного життя острожан і дубенчан. В основі виставки — археологічні матеріали отримані за результатами експедиції на Острові Дубовець в Дубно. Дослідження проведені на місці колишнього Підборецького монастиря. Завдяки представленим археологічним матеріалам, ми можемо аналізувати те, як виглядав буденний день людей в князівських резиденціях 400-500 років тому, чим вони займалися, як відпочивали та якими елементами побуту користувалися», — розповідає Анастасія Хеленюк

Варто зазначити й те, що організаторами проведення археологічних розкопок є випускники Острозької академії — голова міжрегіональної громадської наукової організації «Дубенський археологічний осередок» Бардецький Андрій та заввідділу історії Державного історико-культурного заповідника міста Дубно Юрій Пшеничний. Упродовж заходу вони знайомили відвідувачів виставки з історією експедиції, а також з представленими матеріалами. 

«Хоча виставка й отримана на основі комплексу монастиря, але вона містить елементи побуту, які ілюструють повсякденне життя пересічних людей. Ці всі вироби показують сплеск ремісничого виробництва, яке відбувалося в містах острозьких в кінці XVI – першій половині XVII століття, ще до війни Богдана Хмельницького. Представлені речі, вказують на високий рівень культури того часу та відносне збагачення широких верств населення. Також вони ілюструють культурні й торговельні зв’язки міст князів Острозьких з Європою та соціальну нерівність, яка існувала у той час у світському середовищі та у монастирському середовищі» — зауважує Юрій Пшеничний.

До відкриття виставки долучилися також директор Державного історико-культурного заповідника міста Дубно Леонід Кічатий та начальник відділу охорони історико-культурної спадщини управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації Юрій Калітинський

«Сьогодні, після затяжного процесу, ми оживляємо наші експонати та увагу людей довкола них. Представлена виставка безумовно є результатом праці спільного проєкту державного історико-культурного заповідника міста Дубно, Острозької академії в частині проведення розкопок, громадського міського Дубенського бюджету, а також місцевих підприємців. Завдяки спільним зусиллям нам вже два роки вдається проводити археологічні дослідження, які ще продовжуються. Окрема подяка науковому потенціалу студентів, викладачів та ректора Острозької академії, який дає нам можливість рухатися вперед», — відзначив Леонід Кічатий.

До слова, виставка «Повсякденне життя в резиденціях князів Острозьких» буде відкритою для огляду усіх охочих до середини квітня, тому запрошуємо скористатися чудовою нагодою, аби пізнати колорит життя, яке відбувалося на теренах Острожчини п’ятсот років тому.