Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся круглий стіл грантового проєкту «WARN. Академічна протидія гібридним загрозам»

20.12.2021

У Національному університеті «Острозька академія» 20-21 грудня відбувся круглий стіл у рамках виконання другого робочого пакету «Створення нових навчальних програм та оновлення і адаптація існуючих навчальних програм» грантового проєкту «WARN. Академічна протидія гібридним загрозам». Серед учасників заходу представники: Міністерства освіти і науки України, Національного університету «Острозька академія», Харківського національного університету радіоелектроніки, Українського католицького університету, Державного університету інфраструктури та технологій, Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, Харківського національного університету ім. В. Каразіна, Горлівського інституту іноземних мов ДВНЗ, «Донбаського державного педагогічного університету», а також Франції (ECAM-EPMI Вища інженерна школа), Естонії (Університет Тарту), Фінляндії (Університет Ювяскюля) й Португалії (Університет Коїмбри).

З привітальним словом виступив ректор Національного університету «Острозька академія», доктор психологічних наук, професор, Ігор Пасічник:

«Я щиросередчно вітаю вас усіх у стінах найстарішого й одночасно наймолодшого навчального закладу – Національного університету «Острозька академія». Це не лише закономірність, що саме в нас проводиться цей круглий стіл. Я вважаю, що після закінчення проєкту, в Острозькій академії стане хорошою традицією проведення таких круглих столів, присвячених академічній протидії гібридним загрозам. Цей проєкт є архіважливим не тільки для України, але й усього світу, насамперед для Європи. Я вважаю, що учасники круглого столу та й загалом проєкту є першопроходцями, особливо у вищій академічній освіті. Я пишаюся тим, що активними учасниками цього проєкту є представники нашої кафедри політології та національної безпеки. Я впевнений, що ті напрацювання, які будуть зроблені, знайдуть відгук не лише в Україні, але й у світі».

Привітав учасників круглого столу також Едуард Балашов, лідер пакету 2, помічник ректора НаУОА з міжнародного співробітництва та фандрайзингу, професор, доктор психологічних наук.

«Нам дуже приємно бачити в гостях представників із Києва, Харкова. Особливо раді вітати вас у рамках виконання цього надзвичайно важливого для всієї України проєкту, який спрямований на протидію гібридним загрозам, що є дуже актуальним у сучасному світі. Щиро сподіваюся, що ці два дні інтенсивної роботи допоможуть нам проаналізувати, що вже є зроблено, а що потрібно зробити, де досягнути нових результатів, а де – докласти більше зусиль»,

сказав Едуард Балашов.

Після цього пан Едуард оприлюднив звіт оновлених профілів і навчальних планів магістерських програм, а також звіт щодо силабусів нових і оновлених курсів університетів учасників. 

У рамках проєкту на базі Національного університету «Острозька академія» буде створено нові курси: «Стійкість громадян до гібридних загроз», «Публічний дискурс як складова інформаційних війн» та «Визначення гібридних загроз та протидія їм у політології». Будуть оновлені такі курси: «Інформаційно-психологічні операції», «Інформаційна безпека держави», «Державна політика у галузі інформаційної безпеки», «Національна безпека України», «Пропаганда та контр-розвідка» та «Сучасна політична теорія».

Світлана Гришко, доцентка кафедри Економічної кібернетики та управління економічною безпекою, доцентка кафедри Штучного інтелекту Харківського національного університету радіоелектроніки, кандидатка економічних наук, національна координаторка проєкту WARN розповіла про мету проєкту. По-перше, вона полягає в оновленні освітніх програм задля надання всім студентам нової компетентності – протидії гібридним загрозам, а ще розуміння, виявлення й ефективне прийняття рішень в умовах гібридних впливів. По-друге, метою є створення академічного середовища WARN, яке дозволяє проєктні напрацювання, дослідницьку й наукову синергію розповсюджувати на всю освітню, наукову спільноту й навіть на суспільний загал, що зараз потерпає від серйозної загрози.

Після цього пані Світлана акцентувала увагу на подальших планах розробки змісту курсів, методології і запуску курсів LLL.

«У проєкті вже почалася розробка нових курсів, які нададуть загальну компетенцію адаптувати і свій особистий, і професійний простір до роботи в умовах гібридних загроз. Ми плануємо упродовж весни завершити роботу над новими курсами, і вже влітку всі партнери-університети розпочинають набір на оновлені магістерські програми. Також навесні освітню діяльність ми почнемо за межами університету, тобто запропонуємо суспільству курси з підвищення кваліфікації, які дозволять залучити не лише студентство, а й професійний загал. Крім того, ми плануємо ще додаткові тренінги зі сторони наших європейських партнерів. Їхні напрацювання ми будемо доробляти в процесі й отримувати нові знання»,

наголосила Світлана Гришко.

Тарас Жовтенко, завідувач лабораторії протидії гібридним загрозам, координатор грантового проєкту «WARN. Академічна протидія гібридним загрозам» від кафедри політології та національної безпеки розповів про важливість участі Острозької академії та кафедри зокрема в проєкті.

«Оскільки проєкт спрямований насамперед на академічну й практичну протидії гібридним загрозам, то він дуже логічно лягає в дві, одні з провідних в НаУОА спеціальності, – «Національна безпека» і «Політологія». Основні елементи, які спільно з партнерами реалізує університет у рамках проєкту, теж є на базі цих двох спеціальностей. «Національна безпека» відіграє одну з важливих ролей, оскільки вона спочатку містила в собі компонент, пов’язаний з інформаційною безпекою і протидією гібридним загрозам. Також на базі нашої кафедри відповідно до вимог цього проєкту створено лабораторію з протидії гібридним загрозам. Вона є практичним фундаментом, щоб на практиці реалізовувати не тільки предмети, які ми започатковуємо в межах WARN, але й загалом для всіх інших спеціальностей вузу мати можливість відпрацьовувати моменти, пов’язані з протидією гібридним загрозам у різних сферах».

Тімо Тіхонен, координатор проєкту WARN, проаналізував поточний стан, прогрес, а також звітність і фінансове становище проєкту загалом. Після цього Ольга Копієвська, лідерка пакету 5, докторка культурології, професорка, завідувачка кафедри арт-менеджменту та івент-технологій Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, виступила зі звітом щодо заходів із розповсюдження проєктних результатів і пропозиціями щодо майбутньої рекламної кампанії.

Наприкінці круглого столу Людмила Тітова, інженерка, координаторка міжнародного співробітництва, виконавча менеджерка міжнародних проєктів у галузі освіти і науки кафедри Штучного інтелекту Харківського національного університету радіоелектроніки, оприлюднила звіт самооцінки проєкту за вересень-грудень 2021 року.

Більше інформації про проєкт за покликанням: https://warn-erasmus.eu/ua/project-overview/

До слова, грантовий проєкт «WARN. Академічна протидія гібридним загрозам» розпочався 15 листопада 2019 року, а триватиме – до 14 листопада 2023.