Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Проєктний менеджмент в культурі: зустріч із випускницею спеціальності «Культурологія»

20.05.2021

20 травня відбулася зустріч студентів спеціальності «Культурологія» з Олесею Гощук, проєктною менеджеркою ГО «Агенція сталого розвитку міста», ГО «Братство імені князів Острозьких» та ГО «Town Image Studio». Тема лекції – «Проєктний менеджмент в культурі». Спікерка зі студентами обговорила основи поняття проєкту та проєктного менеджменту, важливі характеристики проєктного менеджера та специфіку його діяльності. Також закцентувала увагу аудиторії на основних етапах та складових життєвого циклу проєкту.

«Проектний менеджмент дає широкі можливості для реалізації ініціатив у сфері культури. Сьогодні в Україні успішно функціонують інституції, що підтримують проєктні пропозиції, які спрямовані на створення нових, якісних, інноваційних культурних продуктів та послуг на локальному та міжнародному ринках. Тому, знаючи основи проектного менеджменту, цілком реально отримати фінансування на будь-яку ідею, якщо вона нова та актуальна. Це перспективна сфера для випускників спеціальності «Культурологія» з метою реалізації набутих під час навчання навичок та знань в сфері культури»,

зазначила пані Олеся.

Упродовж зустрічі обговорювалися питання необхідних рис для проєктного менеджера, серед них лекторка виділила не лише професійні, а й особистісні такі, як багатофункіональність, гнучкість, стресостійкість.

«Зустріч із Олесею Гощук надала значну кількість мотивації для подальшого розвитку власних практичних навичок та надихнула розвиватися у сфері проєктного менеджменту. Для культурологів подібні зустрічі треба для отримання наочного підтвердження актуальності цієї спеціальності, точніше вмінь та навичок, які отримують студенти вивчаючи культурологію в Острозькій академії»,

поділилася своїми враженнями студентка третього курсу Аліна Зубар.

На лекції також обговорювалися питання важливості соціального капіталу для проєктного менеджера, цільової аудиторії проєкту, зацікавлених осіб, можливих ризиків.

«Олеся Гощук розповіла про проєктний менеджмент, як можливу майбутню професію для культурологів і не тільки. Менеджмент у культурі включає в себе дуже багато складових, якими потрібно керувати проєктному менеджеру: комунікація, стратегія, процес, актуальність проєкту, фінансування. Для реалізації цього потрібні soft і hard skills, які надає спеціальність «Культурологія», це не може не тішити, що зникає стереотип «ти прийшов на роботу, забудь про все, що тебе вчили в університеті». Справді, це дуже хороша можливість навіть, якщо у тебе немає досвіду, як сказала пані Олеся, не потрібно боятися що не вийде, варто спробувати. Вона дуже чітко розповіла про роботу проєктного менеджера, обов’язки, ризики та розвиток, думаю кожен на зустрічі задумався про такий вид майбутньої діяльності»,

так оцінила зустріч студентка четвертого курсу Ольга Німець.

Особливо цінні враження після зустрічі залишили студенти першого курсу.

«Нічого так не мотивує, як зустрічі з випускниками Острозької академії, які стали успішними, завдяки знанням і вмінням, здобутими впродовж навчання в академії. Пані Олеся розповіла про сутність професії, про свій досвід роботи, про те, як починала реалізовувати свої навички в цій сфері, з якими труднощами стикалась, як відбувається процес створення культурного проєкту, які якості та вміння потрібні хорошому проєктному менеджеру та ще багато чого цікавого. Для майбутніх культурологів і культурологинь було дуже корисно дізнатись, як вони зможуть застосувати свої знання і вміння після завершення навчання, якою є одна з перспектив для їхньої майбутньої діяльності. Як на мене, перспектива чудова, тож варто починати самостійно досліджувати цю тему вже зараз, і пробувати реалізовувати проєкти вже під час навчання, як нам і порадила доповідачка. З аудиторії я вийшла вмотивованою та впевненою в тому, що для культурологів можливості працевлаштування не гірші, ніж для інших спеціальностей, за що дуже вдячна пані Олесі та організаторам зустрічі!»

прокоментувала студентка першого курсу Регіна Столбецька.